Llegat 'Ramon Areny i Batlle'

El setze de desembre de 1968 la Sra. Maria Areny Batlle lliurava a l’Institut d’Estudis Ilerdencs la biblioteca particular del seu difunt germà el Sr. Ramon Areny Batlle. De formació humanística, Areny fou un dels més grans bibliòfils lleidatans del segle XX. El seu afany cultural el van portar a participar de manera activa en la societat lleidatana i les seves institucions. La seva relació amb l’Institut d’Estudis Ilerdencs li ve donada en tant que conseller i membre de la seva Secció d’Investigacions Bibliogràfiques.

La biblioteca és una col·lecció de 5.500 exemplars integrada principalment per monografies impreses a la ciutat de Lleida en el període comprès entre el segles XV i XX. Tot aquest fons està recollit als dos volums del Catàleg del Llegat Areny, editat l’any 1999, a cura d’A. Sagarra i S. Farrús.

La temàtica de la col·lecció és força diversa, hi trobem temes de caràcter religiós, poesia i literatura en general, programes d’ensenyament, estatuts d'associacions, la col·lecció dels Certàmens de l’Acadèmia Mariana, pressupostos de la corporació provincial, així com una important col·lecció de goigs i romanços.

De la col·lecció hem de destacar una Carta d’indulgències incunable del segle XV, editada pel taller tipogràfic d’Henric Bothel, el primer impressor del que es té constància a la ciutat i el primer document on el nom de Lleida apareixia en un colofó. Igualment important és el recull d’obra editada pels impressors establerts a la ciutat entre els segles XV-XIX.

El llegat, s’ha convertit, doncs, en una eina excel·lent no solament per a la recerca en temes de caràcter local, sinó sobretot per conèixer la producció de l'estol d’impressors establerts a la ciutat durant cinc segles.


Col·lecció digitalitzada:

Llegat Ramon Areny