Fons Combelles

Josep Oriol Combelles i Bergós nasqué a Lleida l’any 1884. Estudià enginyeria a Barcelona. Posteriorment, estudià a l’Acadèmia Militar de Guadalajara on esdevingué militar amb la graduació de comandant. Fou destinat a la Seu Vella de Lleida, aleshores convertida en caserna militar i seu de la Comandància d’Obres Reserva i Parc d’Enginyers de la VI Regió Miliar.

Precisament la seva condició de cap militar, la possibilitat de disposar de mà d’obra entre la mateixa tropa i la seva vocació arqueològica, feren que iniciés la restauració del principal monument de la ciutat de Lleida, la qual feia anys que es reclamava, sobretot des de la seva declaració com a Monument Nacional, el 12 de juny de 1918.

Combelles, gran afeccionat a la fotografia, documentà gràficament l’estat de la Seu Vella abans de la restauració i realitzà diverses plaques del procés de restauració que havia iniciat, i amb aquest material muntà una primera exposició fotogràfica a la seu de l’Ateneu Lleidatà, l’any 1927.

Aquest fons fou llegat a l’arxiu l’any 1980 per Maria Pilar Combelles, filla de l’autor de les imatges, complint la voluntat del seu pare.

Inclou documentació gràfica de la Seu Vella. Inclou vistes panoràmiques, detalls arquitectònics i reproduccions de dibuixos i plànols.

El fons s’incorpora a l’arxiu el 1980 mitjançant la seva donació ...

  • Dates extremes: 1920-1930
  • Volum de la unitat de descripció:
    Plaques de vidre: 66 imatges
    Positius paper: 66 imatges
  • Procedència: Donació (1980)

Les imatges estan descrites en una base de dades i es poden consultar de manera presencial al Servei d’Audiovisuals.