Talarn inaugura el cicle ‘Gastronomia i ciència a l’IEI’, que reflexiona sobre salut, sostenibilitat i innovació alimentària

04/11/2025
En el marc del reconeixement de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia

L’enginyer químic Claudi Mans Teixidó obre el programa amb la conferència ‘Gastronomia química’


El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha inaugurat aquest dimarts el cicle de tardor ‘Gastronomia i ciència a l’IEI’, una proposta que vol reflexionar sobre salut, sostenibilitat i innovació alimentària amb motiu de la distinció que ha rebut Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025.

Organitzat per la Secció de Ciència de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, el cicle consta de tres sessions. La primera ha anat a càrrec de Claudi Mans Teixidó, catedràtic emèrit d’Enginyeria Química de la Universitat de Barcelona i autor de La química a la cuina, que ha ofert la conferència ‘Gastronomia química’ a l’Aula Magna de l’IEI, amb la presència del president de la Diputació i del director de l’IEI, Andreu Vàzquez.

En la inauguració, Joan Talarn ha recordat que Catalunya és la primera regió europea a rebre aquest reconeixement, “que ens honora però també ens compromet a continuar treballant per un sector alimentari excel·lent, innovador i sostenible”. Talarn ha afegit que a Lleida aquest compromís és especialment viu, “perquè som terra de productes de qualitat, de professionals apassionats i d’una recerca científica i tecnològica que impulsa la nostra economia i la nostra salut”.

El president també ha fet referència al segell ‘Gust de Lleida’, impulsat pel Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, que ha definit com “una iniciativa que simbolitza la força del territori i la riquesa del nostre patrimoni agroalimentari”. Segons ha remarcat, aquest segell “fa visible l’excel·lència de la nostra terra i reconeix la feina dels productors, elaboradors i restauradors”.

Talarn ha agraït la tasca de la Secció de Ciència de l’IEI en impulsar un cicle que “mostra la vocació de la institució per apropar el coneixement a tota la ciutadania i posar en valor la cultura en totes les seves formes, també la gastronòmica, que ens identifica, ens arrela i ens projecta com a territori”.

En la conferència inaugural, Claudi Mans ha explicat com, des de fa més de trenta anys, disciplines com la física i la química han entrat en les cuines professionals, generant noves tècniques i també debat. Ha repassat els orígens i fonaments d’aquest corrent i ha il·lustrat la seva intervenció amb exemples ja clàssics, com les esferificacions, les destil·lacions, la cuina al buit o les desconstruccions, plantejant si els cuiners haurien de tenir coneixements de química.

El cicle continuarà el dimarts 11 de novembre amb la conferència ‘La ciència i la tecnologia que s’amaga darrere del que mengem: més salut, menys malbaratament’, a càrrec de la doctora en Ciències Químiques, catedràtica de la Universitat de Lleida i ex presidenta de la Federació Europea de Ciència i Tecnologia dels Aliments, Olga Martín Belloso. El programa es tancarà el 18 de novembre amb ‘Viatge al futur de la fructicultura. Una cursa contra rellotge’, a càrrec de l’enginyer agrònom i director general d’Afrucat, Manel Simon i Barbero.