Talarn dona “100 gràcies” a Josep Vallverdú per un segle “ple d’intel·ligència i de compromís amb la terra i la nostra llengua”

03/12/2023
El Teatre de Balaguer acull la cloenda de l’Any Vallverdú, en la qual el president de la Diputació ha dit que l’homenatjat “forma part de les figures genials que justifiquen en termes universals una cultura”

 

Joan Talarn, president de la Diputació de Lleida, ha dit avui, durant l’acte institucional de cloenda de l’Any Vallverdú, que l’escriptor lleidatà és una de les “figures genials que justifiquen en termes universals una cultura”, i li ha donat “100 gràcies” per “un segle de compromís amb la terra i amb la nostra llengua”.

L’acte, celebrat al Teatre Municipal de Balaguer, ciutat en la que viu Josep Vallverdú, ha estat presidit per la consellera de Cultura de la Generalitat, Natàlia Garriga, i ha comptat amb les intervencions de Joan Talarn, de la paera en cap de Balaguer, Lorena González, de la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Izaskun Arretxe, de la comissària de l’Any Vallverdú, Carme Vidal, i del mateix Josep Vallverdú, que ha tancat l’acte. També hi han assistit, entre d’altres, l’esposa de Josep Vallverdú, Antonieta Vilajoliu, la vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Estefania Rufach, els diputats Fermí Masot i Marc Solanes i la delegada del Govern a Lleida, Montse Bergés.

Joan Talarn ha encetat el seu parlament agraint a Josep Vallverdú “aquest segle i aquest any ple d’intel·ligència i compromís amb la terra i la nostra llengua”. Un agraïment que ha fet en nom de “tot un territori” que “l’escriptor ha explicat amb precisió”, i també en nom de la Diputació, que s’ha implicat de ple en l’efemèride del centenari.

En aquest sentit, el president s’ha referit al “lligam entre l’Institut d’Estudis Ilerdencs i Josep Vallverdú”, que “sempre ha anat molt més enllà del que es pressuposa entre escriptor i fundació pública”, una relació IEI-Vallverdú de la qual n’han sorgit “empreses importants al llarg dels anys, des de la col·lecció que porta el seu nom a reedicions, publicacions i coedicions amb Pagès Editors”, com també “l’exposició Geografies Josep Vallverdú: vida i obra, amb els seus 304 llibres publicats i una semblança d’una vida feta de paisatges”.

A tot plegat, Talarn hi ha volgut afegir “un component d’admiració personal” envers un Vallverdú que “forma part de les figures genials, sempre espaiades i aïllades, que justifiquen en termes universals una cultura”. El president de la Diputació ha posat en valor la seva obra, “diversificada i prolífica”, i la seva “trajectòria vital i intel·lectual, que s’incardina en l’entretemps de dos segles”, i que és un magnífic exemple de que, com diu Joaquim Molas, “un gran escriptor és aquell que produeix una obra amb tantes capes que permet d’interessar a públics molt diversos en el temps”.

A aquest home de lletres l’ha acompanyat, en el cas de Vallverdú, “una dimensió personal i cívica excepcionals”, donant com a resultat “una veu amb opinió pública valenta i amb ferm convenciment ideològic”, ha reblat Talarn.

És per aquest conjunt escriptor-persona que “sempre restarem agraïts” a la figura de Vallverdú: “Com a lectors, perquè contribueix a l’interès per la lectura (i en el seu cas entre un heterogeni segment de públics i edats) i per l’irrenunciable i sempre necessari enlairament de la llengua, perquè «el crèdit i el prestigi de l'escriptor –com bé diu Joan Francesc Mira– és també, invariablement, el prestigi i el crèdit de l'idioma», ha precisat Talarn, que ha acabat amb un “Josep, 100 gràcies” adreçat a l’homenatjat.

L’alcaldessa de Balaguer, Lorena González ha destacat que Balaguer està “orgullosíssim de tenir com a fill predilecte a Josep Vallverdú” i ha recordat que a Balaguer hi ha dos elements que el commemoren, l’escultura del Rovelló a la plaça del Pou i l’estela a la plaça de la Sardana.

La  comissària de l’Any Vallverdú, Carme Vidal, ha explicat com ha estat aquest any, en què es volia homenatjar a Vallverdú tal i com era conegut. Aquest any tenia també com a objectiu preparar la prosperitat i com ha dit Vidal, “fer-ho al seu cantó ha estat un privilegi”. Vidal ha avançat que la programació segueix i es mou a setembre de 2024.

Per part de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Izaskun Arretxe, que han narrat el recorregut d’aquest any i han fet un repàs dels millors moments, han donat les gràcies i han assegurat que ha estat “un any màgic i meravellós”.

Per últim, Josep Vallverdú només ha tingut paraules d’agraïment cap a totes les persones que l’han acompanyat i les institucions que hi ha donat suport com la Diputació de Lleida i l’Institut d’Estudis Ilerdencs. Com ha dit Vallverdú, “avui us dic adeu, descansaré una mica, però les propostes continuen”. Vallverdú ha acabat manifestant el seu reconeixement a Balaguer i a tota la ciutat i donant una forta abraçada a tothom.

Durant l’acte, s’ha pogut gaudir de la proposta escènica ‘Les coses pel seu nom’, una producció de Bada-Pas Iniciatives Culturals que ha ofert un recorregut sobre l’obra i la vida de Josep Vallverdú. La posada en escena ha comptat amb el suport musical d’un quartet vocal, un trio instrumental, una cantant solista, una tiorba, dues ballarines i dos actors, els quals han llegit fragments tant de prosa com de poesia.

Cal recordar que aquest era el darrer acte de l’Any Vallverdú i un dels tres esdeveniments principals de tots els que s’han organitzat sota aquesta iniciativa impulsada pel Departament de Cultura a través de la Institució de les Lletres Catalanes. El primer va ser l’acte d’obertura, que es va celebrar a Lleida; el segon va ser l’acte central, que va tenir lloc al juliol al Palau de la Generalitat, a Barcelona; i aquest tercer, que ha servit com a cloenda, s’ha celebrat a Balaguer d’acord amb el desig de l’escriptor, que ha volgut compartir amb els seus conciutadans aquest comiat de l’Any Vallverdú.