L’IEI inaugura ‘Reflexos’, una doble mostra al voltant de la figura de Miquel Viladrich

18/12/2023
L’exposició té una part formada per obres del pintor lleidatà i una altra que recull les quinze creacions finalistes del premi biennal que du el seu nom i que en aquesta edició del 2023 s’ha dedicat a la pintura
 
La Zona Zero de l’Institut d’Estudis Ilerdencs acull des d’aquest dijous i fins al 18 de febrer vinent l’exposició ‘Reflexos’, una doble mostra en la què conviuen els retrats obra del pintor lleidatà Miquel Viladrich i les creacions dels 15 finalistes de la darrera edició del guardó que porta el seu nom, el Premi Miquel Viladrich de Torrelameu. La inauguració ha comptat amb la presència de la vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach, l’alcalde de Torrelameu, Carles Comes, i la comissària de l’exposició Anna Roger.

El conjunt de les obres tenen en comú que reflecteixen la societat en la què els ha tocat viure. En el cas de Miquel Viladrich, la mostra li dedica la primera part, on es pot apreciar el seu treball, a mig camí entre el costumisme i l'estètica pròpia del simbolisme, resultat d'un afany viatger i d'una sorprenent capacitat d'impregnar la seva pintura dels diferents trets locals. Gran part de la seva producció es pot trobar al museu de la Hispanic Society de Nova York, de la què era membre d’honor. També es conserva obra seva al Museu d'Art Jaume Morera de Lleida i al Palau de la Diputació de Lleida.

La segona part de la mostra està formada per les 15 obres finalistes del guardó, encapçalades per la guanyadora del Premi Miquel Viladrich en l’edició de pintura d’aquest 2023, Maria Freire, amb l’obra ‘Morir per tornar a néixer’. Es tracta d’un conjunt de peces fruit de la creativitat d’un seguit d’artistes catalans i espanyols que ens ofereixen un panorama diversificat de la situació de la pintura al nostre país amb la voluntat de seguir mostrant treballs que molts cops es mouen entre les zones frontereres de la pintura. Així, aquestes 15 obres ofereixen un retrat heterogeni del que succeeix en l’àmbit de la pintura contemporània, una visió polièdrica sobre el context sociocultural del qual han sorgit.