L’IEI enceta la setmana Òc Cultura amb una visita a ‘La Lleida occitana’ conduïda i comentada per l’historiador Josep Tort

27/11/2021
El recorregut ha començat a la Diputació i ha acabat al Turó de la Seu Vella després de transitar pel carrer Major i la Paeria, i també ha inclòs referències a Gardeny i Sant Ruf

Òc Cultura proposarà tres activitats més la setmana vinent, totes elles encaminades a descobrir la petjada dels càtars i d’Occitània a les terres lleidatanes

 

L’Institut d’Estudis Ilerdencs ha encetat aquest matí els actes que formen part d’Òc Cultura, una iniciativa vehiculada a través de la Secció d’occità aranès de l’IEI i coordinada per Mariona Miret, i que, des d’avui i durant tota la setmana entrant, proposa un viatge a través de la cultura, la història i la llengua d’òc. La primera proposta ha consistit en una visita guiada sota el títol ‘La Lleida occitana’ que ha estat conduïda i comentada per l’historiador Josep Tort.

La visita, que ha estat seguida pel director de l’IEI, Joan Josep Ardanuy, ha tingut el seu punt de sortida des de la Diputació de Lleida a les 11.30 hores, i ha acabat dos hores més tard a la Seu Vella. La proposta consistia en resseguir diferents aspectes de l’aportació occitana a Lleida, o més ben dit, de la contribució dels occitans a la nostra ciutat al llarg dels segles, però especialment a l’època medieval, a partir de les restes patrimonials que en són referència i memòria.

De fet, la relació entre la Catalunya interior i la plana de Lleida amb les terres occitanes perviu en molts detalls que encara es poden veure en l’actualitat. És per això que, per tal de fer-ne un recorregut que, a la vegada, servís de visita a la ciutat, s’ha anat seguint un fil argumental bastit a partir de testimonis concrets i del lloc on es van manifestar. Així, la gent dels oficis i els emprenedors eren patents a les adoberies, l’horta i el carrer Major; els ciutadans lliures, a la Paeria; l’estudi i la ciència, a l’antic burg universitari i el Pla dels Gramàtics; l’expressió dels poders religiós i militar, a Sant Ruf, Gardeny i el Turó de la Seu Vella; i l’art, l’arquitectura i l’escultura, a la Seu Vella, el Castell del Rei i el Castell de Gardeny.

Seguint aquest ordre, s’ha dissenyat una visita ascendent, que ha començat a la Rambla de Ferran (adoberies), ha pujat cap al carrer Major i la Paeria i després cap al peu del Turó de la Seu Vella, per acabar a dalt de tot (d’on també es veu Gardeny), en un entorn del tot monumental. Sant Ruf i el Castell de Gardeny quedaven fora del recorregut, tot i que com a recomanació i referència, se n’ha fet esment.

Josep Tort va estudiar Història de l’Art i ha treballat en gestió cultural durant força anys. Músic, divulgador de patrimoni, col·laborador de premsa i membre actiu de diferents entitats, treballa als Serveis Territorials del Departament de Cultura a Lleida. Ha estat director del Consorci del Turó de la Seu Vella i actualment és també professor associat a la UdL i presideix l’Associació d’Amics de la UNESCO a Lleida.

La visita d’avui ha inaugurat, com ha quedat dit, Òc Cultura, una iniciativa que pretén donar resposta a qüestions com qui eren els càtars i per què són tan importants en la història d’Occitània, quin impacte van tenir a la ciutat de Lleida, la gran civilització dels trobadors, quin paper hi van tenir les dones, etc.

Òc Cultura es completarà amb tres propostes més: la primera, aquest dilluns, 29 de novembre, amb la taula rodona ‘Càtars i trobadors’, que es farà a les 18.00 hores a l’Aula Magna de l’IEI, amb la participació de Joan J. Busqueta i Isabel Grifoll, actuant com a moderadora Mariona Miret.

La segona arribarà dimecres vinent, 1 de desembre, també a l’Aula Magna de l’IEI a les 18.00 hores, i consistirà en l’espectacle musicoteatral ‘Les trobairitz, trobaires en femení’; i la tercera, el divendres 3, a les 16.30 hores a l’Screenbox Lleida, serà la projecció del film ‘Bogre, la gran heretgia europea’ (V.O. multilingüe, amb subtítols en català), un documental històric del reconegut Fredo Valla.

Podeu consultar el programa complet d’Òc Cultura a: https://bit.ly/3HJZz6T.