L’IEI acull la presentació del llibre sobre la figura i la controvertida trajectòria professional de Josep Maria de Porcioles

24/11/2021
Josep Lluís Martín i Berbois és l’autor de la ‘Biografia d’una vida singular’ d’un personatge conegut per haver estat alcalde de Barcelona durant disset anys sota el franquisme

 

L’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs ha estat l’escenari, aquest dimecres, de la presentació del llibre ‘Josep Maria de Porcioles. Biografia d'una vida singular’, dedicat a la figura del que va ser alcalde de Barcelona durant disset anys sota el franquisme. L’acte ha comptat amb la presència del director de l’IEI, Joan Josep Ardanuy, a més de l’autor de l’obra, Josep Lluís Martín i Berbois.

El llibre és una biografia de Josep Maria de Porcioles  i Colomer que repassa la seva trajectòria vital i professional des del seu naixement fins anys després de la seva defunció.

Tal com ha explicat l’autor, Porcioles és conegut de manera fragmentària per la majoria de la societat catalana per ser l’alcalde franquista de la Ciutat Comtal durant disset anys i, sobretot, per la seva desencertada actuació urbanística durant aquest temps, un fet que ha creat una opinió força negativa sobre el personatge.

Amb el llibre, el lector descobrirà aspectes desconeguts de Porcioles durant el període de la Segona República i la Guerra Civil que ajuden a entendre la seva posterior actitud política. També es tracten altres temes, com la seva presidència a la Diputació de Lleida, el seu pas com a jutge d’Apel·lacions d’Andorra o per la Direcció General de Registres i del Notariat del Ministeri de Justícia.

La seva etapa a l’alcaldia de Barcelona va començar el 1957, quan va ser nomenat contra tot pronòstic. S’obria així un mandat farcit de polèmiques en nombrosos àmbits, en especial l’urbanístic i l’immigratori, tot i que Porciones també va signar accions destacables, com ara la Carta Municipal, la Compilació del Dret Civil de Catalunya o la creació del Museu Picasso i la Fundació Miró. El seu cessament, l’any 1973, va suposar la fi de la seva carrera política en l’àmbit públic, però el contacte amb polítics de diverses formacions, en l’àmbit privat, va prosseguir al llarg dels anys.

L’autor de l’obra, Josep Lluís Martín i Berbois, és doctor en Història Contemporània per la Universitat Autònoma de Barcelona i Tècnic de Continguts i responsable de les publicacions del Memorial Democràtic de la Generalitat. És estudiós de la història de Catalunya de finals del segle XIX i la primera meitat del XX, en especial de temes de política i cultura catalana.

Ha realitzat, a més, un gran nombre de conferències arreu del territori català i en diverses universitats catalanes i de l’estranger com la Rice University (Houston) o la Universidad de la República de Montevideo. És autor de setze llibres en diverses editorials catalanes i ha publicat un centenar de textos entre articles a revistes especialitzades i capítols i ressenyes de llibres. També ha participat en diverses obres col·lectives, com ara ‘La Guerra Civil a Catalunya’, ‘La Transició a Catalunya’, ‘Atles del catalanisme’, ‘La Segona República a Catalunya’ i ‘Diccionari biogràfic dels diputats de la Mancomunitat de Catalunya (1914-1925)’.