L’exposició del 17è Premi Internacional de Belles Arts Sant Jordi s’instal·la a l’Espai iX de l’IEI fins al 4 de setembre

28/07/2022
La mostra s'ha inaugurat avui i inclou les millors obres que van concórrer al guardó, inclosa la guanyadora, 'Museum Hall (Ultraviolet)', de Pedro Peña Gil

Organitzat per la Fundació Perelló de Bellpuig, el premi té caràcter anual i alterna les convocatòries d'Art Tridimensional i de Pintura, que ha estat la protagonista d'aquesta edició

L'Espai iX de l'Institut d'Estudis Ilerdencs acull des d'aquest dijous i fins al 4 de setembre l'exposició itinerant corresponent a la 17a edició del Premi Internacional de Belles Arts Sant Jordi, que enguany s'ha dedicat a la pintura.

Aquest guardó està convocat i organitzat per la Fundació Perelló de Bellpuig amb el patrocini de la Diputació de Lleida i de l'Institut d'Estudis Ilerdencs, a més de la col·laboració dels ajuntaments de Bellpuig i de Torrefarrera, així com del Consell Comarcal de l'Urgell. El premi va néixer l'any 2001 amb caràcter biennal i es presentava en les dues modalitats conjuntes. Des del 2011 és anual, alternant les convocatòries d'Art Tridimensional i de Pintura.

La mostra que es pot veure a partir d'avui a l'IEI va iniciar la seva itinerància al convent de Sant Bartomeu de Bellpuig, on es va instal·lar fins al 29 de juny, i quan abandoni l'IEI es traslladarà a Torrefarrera. Inclou les 25 obres seleccionades com a les millors pel jurat del premi, que a més també formen part del catàleg editat per a l'ocasió.

En aquesta 17a edició, el guardó s'ha dedicat a la pintura i ha atorgat un primer premi de 6.000€, una escultura de bronze de Jaume Perelló i un certificat acreditatiu, un segon premi de 2.500€ que patrocina l'Ajuntament de Torrefarrera i 5 mencions honorífiques. Cal recordar que el guardó va ser lliurat el passat 30 d'abril al mateix convent de Sant Bartomeu de Bellpuig, resultant guanyadora l'obra 'Museum Hall (Ultraviolet)', de Pedro Peña Gil, un artista de Marbella que va presentar un quadre de 150x150 cm que s'emmarca dins d'una col·lecció que treballa la llum per mitjà del color.

El segon premi va ser per a José Manuel Aznar Díaz, per l'obra 'Sense títol abstracció 2022-3', mentre que les mencions honorífiques van correspondre a 'Santa Maria de Palau Tordera', de Svantje Busshoff, 'Vertical Societies (XII)', d'Adrián Marmolejo Clarhed, 'Intemperie 2021', de Sergi Rocafort Giménez, 'Ecce Homo', de Julià Morancho, i 'Estranys habitatges', de Diego Guirao.

La Fundació Perelló és una entitat cultural constituïda l'any 1996 amb el doble objectiu de preservar i divulgar l'obra de l'insigne escultor Jaume Perelló i de fomentar les Arts Plàstiques entre els artistes catalans, amb especial atenció a l'escultura, per ser-ne la més rellevant de les prodigades per l'artista al llarg de la seva vida.

La Fundació Perelló és dirigida per un Patronat integrat pels ajuntaments de Bellpuig i Torrefarrera, el Consell Comarcal de l'Urgell, la fundació pública Institut d'Estudis Ilerdencs i diverses personalitats del món de la cultura i del cercle intel·lectual de l'escultor.