L’Espai iX de l’Institut d’Estudis Ilerdencs acull l’exposició guanyadora del Premi Viladrich d’Arts Visuals

21/10/2022
‘En medio (entre nosotros) fluyen los ríos’, de la plataforma Duae Collective, és un projecte emmarcat en el municipi de Torrelameu que es podrà veure fins al 13 de novembre

 

L’Espai iX de l’Institut d’Estudis Ilerdencs ha inaugurat aquest divendres l’exposició ‘En medio (entre nosotros) fluyen los ríos’, una mostra emmarcada dins el Premi Miquel Viladrich d'Arts Visual Aplicades a la Comunitat i al Territori de Torrelameu, i que es podrà veure a l’IEI fins al 13 de novembre. L’exposició ha estat comissariada en col·laboració amb Anna Roigé.

La inauguració ha comptat amb la presència d’Estefania Rufach, vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Ilerdencs; Joan Josep Ardanuy, director de l’IEI; i Carles Comes, alcalde de Torrelameu, a més de Silvia Campidelli i Luna Coppola, caps visibles de Duae Collective i autores del projecte.

Des de l'any 1987, l'Ajuntament de Torrelameu convoca biennalment el Premi Internacional de Pintura Miquel Viladrich. L'any 2021, l'Ajuntament va veure la necessitat d'adaptar-se i de reinventar-se en aquest certamen, i, per tant, de transformar el Premi Miquel Viladrich per adequar-lo a la nova realitat. És per això que, en aquesta edició del 2021, es va voler impulsar i reconèixer també projectes artístics i culturals que donessin resposta als temps que estem vivint, que impliquessin al màxim el poble, i que convidessin a treballar de manera conjunta totes les arts visuals, sense deixar de banda, però, la idea de continuar mantenint viva la col·lecció de pintura que s'ha anat formant al llarg d'aquests 34 anys.

És per això que l'Ajuntament va voler promoure, dins del Premi Miquel Viladrich, una altra categoria, centrada en les arts visuals, que té com a objectiu fomentar la investigació i la creació d'un projecte en aquest àmbit, emmarcat en el municipi de Torrelameu, en el seu territori i la seva gent. Aquesta primera edició la va guanyar la plataforma Duae Collective, amb el projecte 'En medio (entre nosotros) fluyen los ríos', una proposta d'investigació artística col·lectiva; una plataforma d'experimentació entre art, educació, medi ambient i espai públic, que al llarg d'aquest any ha desplegat un conjunt d'accions a Torrelameu.

El projecte combina un intercanvi de coneixements, creativitat, producció compartida i socialització dels processos i del resultats. Fa ús de les pràctiques artístiques i metodologies per connectar l'ésser humà amb el riu a través de modalitats fruïtives que van des de caminar i mapar fins a crear accions amb el habitants que obren noves perspectives sobre el rius i el territori.

Durant un any, Silvia Campidelli i Luna Coppola han explorat i estudiat el riu Noguera i els seus voltants. A més d'investigar-ne l'ecosistema fluvial, social i natural, han portat a terme accions i tallers participatius perquè els veïns i veïnes de Torrelameu poguessin revelar els aspectes més importants i significatius de l'entorn fluvial. La investigació artística en curs ha generat un gran arxiu d'aspectes del riu referits a la seva història, biologia i existència en l'entorn del territori.

L'aspecte immersiu de l'exposició és el que presenten ara a l'Espai iX de l'IEI, amb un enfocament multidisciplinari i de diferents capes d'anàlisi i informació que estan pensats per arribar a un públic molt ampli. Seguint el marc de treball de camp que caracteritza la metodologia artística de Duae Collective, recopilen dades i objectes naturals, graven, dibuixen, fan fotografies i escolten, i d'aquesta manera transcriuen i interpreten totes les llengües i experiències que parlen del riu.

Duae Collective és un col·lectiu i una plataforma col·laborativa amb seu a Barcelona que opera en el camp de la investigació visual contemporània, fundat el 2015 per Luna Coppola i Silvia Campidelli. Des de 2017 són artista resident i projecte associat a Fabra i Coats, Fábrica de Creació. El col·lectiu desenvolupa investigacions i projectes artístics amb un enfocament multidisciplinari transversal, mitjançant l'ús de vídeo, fotografia, dibuix, noves tecnologies, cartografia i so, i combinant un intercanvi de coneixement, dinàmiques col·laboratives, creativitat i temes ambientals, que exploren les interseccions entre art, tecnologia, ecologia i ciència.

La metodologia de treball vol activar processos de reflexió critica i generar connexions entre la pràctica artística contemporània i la societat, i eliminar-ne el límits institucionals amb la intenció d'unir el problemes del patrimoni educatiu, ambiental, cultural i territorial.