La Federació Sardanista de Lleida, motor del moviment sardanista a Ponent, rebrà 30.000 euros anuals de l’IEI fins al 2023

23/07/2021
Ambdues parts han signat un conveni que s’emmarca dins els acords per donar suport a dotze entitats culturals de referència a la demarcació

 

L’Institut d’Estudis Ilerdencs ha signat aquest divendres un conveni de col·laboració amb la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida. L’acte s’ha celebrat al despatx de vicepresidència de l’IEI i ha comptat amb l’assistència del president de la Diputació, Joan Talarn; de la vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach; del director de l’IEI, Joan Josep Ardanuy, i del president de la Federació, Carles Vall.

 

Segons el conveni signat per Joan Talarn i Carles Vall, l’IEI aportarà a la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida una subvenció de 30.000 euros anuals en els exercicis 2021, 2022 i 2023 per fer front a les activitats programades i al manteniment de la Federació. El pressupost anual d’aquesta entitat és de 44.600 euros.

 

La Federació Sardanista de les Comarques de Lleida es va constituir a Mollerussa l’any 1995. Engloba quaranta agrupacions sardanistes i assumeix la coordinació i representativitat màxima del moviment sardanista arreu del territori lleidatà, gestionant la part administrativa i econòmica del Saltem i Ballem (cursos d’ensenyament de sardanes a les escoles i per a adults), l’ACSTELL (Agrupació de Colles Sardanistes de les Terres Lleidatanes), la Coordinadora d’Aplecs de la Sardana de les Comarques Lleidatanes i els informadors sardanistes. És, a més, “una de les entitats culturals i socials que més lliga amb el concepte de la identitat del territori, perquè si hi ha un producte de cultura popular netament autòcton i català és la sardana”, ha dit Joan Talarn.

 

Aquest és el tercer dels convenis de caràcter plurianual que signa l’IEI per donar suport econòmic a dotze entitats culturals de la demarcació que són rellevants per a la definició de la identitat del territori, i que suposaran una aportació global de prop de 700.000 euros fins a l’any 2023. Anteriorment, es van signar els convenis amb l’Associació d’Amics de la Música de Cervera i l’Associació Festival de Música Antiga dels Pirineus.

 

Es tracta de convenis plurianuals que, segons ha detallat Talarn, serveixen per donar tranquil·litat i estabilitat a les organitzacions d’esdeveniments culturals, que d’aquesta manera poden afrontar les seves accions des de la garantia, com a mínim, d’una part del finançament. Tot plegat dins l’aposta decidida de l’IEI per tal que la cultura a Lleida no sigui una de les grans damnificades de la pandèmia i esdevingui una de les peces socials capdavanteres.