La doctora Olga Martín Belloso parla dels mètodes de conservació dels aliments al cicle Gastronomia i ciència a l’IEI
11/11/2025
El cicle acabarà dimarts vinent amb la sessió titulada ‘Viatge al futur de la fructicultura. Una cursa contra rellotge’, que oferirà Manel Simon i Barber
L’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs ha acollit aquest dimarts la segona entrega del cicle Gastronomia i ciència a l’IEI. La ponent ha estat Olga Martín Belloso, doctora en Ciències Químiques, catedràtica de la UdL i expresidenta de la Federació Europea de Ciència i Tecnologia dels Aliments, que ha parlat sobre ‘La ciència i la tecnologia que s’amaga darrere del que mengem: més salut, menys malbaratament’. La sessió ha comptat amb la presència del vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, Jordi Verdú, en representació també de la marca ‘Gust de Lleida’, i del director de l’IEI, Andreu Vàzquez.
La conferència ha analitzat l’evolució de les tècniques de conservació dels aliments. Així, la doctora Martín Belloso ha recordat com, des de sempre, conservar els aliments ha estat clau per evitar-ne el malbaratament i garantir-ne la disponibilitat, i com, tot i que la calor va ser la primera tecnologia usada, avui dia hi ha mètodes no tèrmics que preserven millor la qualitat nutricional i sensorial dels productes, amb el valor afegit que aquestes tècniques també permeten crear aliments més saludables, adaptats a necessitats específiques, i aprofitar subproductes. D’aquesta manera, la tecnologia alimentària actual contribueix a oferir productes més segurs, nutritius, sostenibles i personalitzats per a cada tipus de consumidor, ha explicat.
Organitzat per la Secció de Ciència de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, el cicle Gastronomia i ciència a l’IEI s’emmarca en el reconeixement de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025 i vol reflexionar sobre salut, sostenibilitat i innovació alimentària. El cicle consta de tres sessions, la primera de les quals va anar a càrrec de Claudi Mans, catedràtic emèrit d’Enginyeria Química de la Universitat de Barcelona i autor de La química a la cuina, que va oferir la conferència ‘Gastronomia química’. La tercera i darrera entrega del cicle arribarà dimarts vinent, 18 de novembre, amb la xerrada ‘Viatge al futur de la fructicultura. Una cursa contra rellotge’, que oferirà Manel Simon i Barbero, enginyer agrònom i director general d’Afrucat.
L’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs ha acollit aquest dimarts la segona entrega del cicle Gastronomia i ciència a l’IEI. La ponent ha estat Olga Martín Belloso, doctora en Ciències Químiques, catedràtica de la UdL i expresidenta de la Federació Europea de Ciència i Tecnologia dels Aliments, que ha parlat sobre ‘La ciència i la tecnologia que s’amaga darrere del que mengem: més salut, menys malbaratament’. La sessió ha comptat amb la presència del vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, Jordi Verdú, en representació també de la marca ‘Gust de Lleida’, i del director de l’IEI, Andreu Vàzquez.
La conferència ha analitzat l’evolució de les tècniques de conservació dels aliments. Així, la doctora Martín Belloso ha recordat com, des de sempre, conservar els aliments ha estat clau per evitar-ne el malbaratament i garantir-ne la disponibilitat, i com, tot i que la calor va ser la primera tecnologia usada, avui dia hi ha mètodes no tèrmics que preserven millor la qualitat nutricional i sensorial dels productes, amb el valor afegit que aquestes tècniques també permeten crear aliments més saludables, adaptats a necessitats específiques, i aprofitar subproductes. D’aquesta manera, la tecnologia alimentària actual contribueix a oferir productes més segurs, nutritius, sostenibles i personalitzats per a cada tipus de consumidor, ha explicat.
Organitzat per la Secció de Ciència de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, el cicle Gastronomia i ciència a l’IEI s’emmarca en el reconeixement de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025 i vol reflexionar sobre salut, sostenibilitat i innovació alimentària. El cicle consta de tres sessions, la primera de les quals va anar a càrrec de Claudi Mans, catedràtic emèrit d’Enginyeria Química de la Universitat de Barcelona i autor de La química a la cuina, que va oferir la conferència ‘Gastronomia química’. La tercera i darrera entrega del cicle arribarà dimarts vinent, 18 de novembre, amb la xerrada ‘Viatge al futur de la fructicultura. Una cursa contra rellotge’, que oferirà Manel Simon i Barbero, enginyer agrònom i director general d’Afrucat.













