Gósol s’acomiada de la tercera edició del festival Errant, en què l’art més radical i la figura de Picasso han estat protagonistes

01/05/2022
L'Institut d'Estudis Ilerdencs ha estat al capdavant de l'organització d'una iniciativa que ha aplegat una trentena de creadors de disciplines força variades



Gósol s'ha acomiadat aquest diumenge del festival 'Errant. Itineraris d'Art i Pensament', una iniciativa de l'Institut d'Estudis Ilerdencs que l'any vinent seguirà amb el seu periple per una altra població de Lleida.

Enrere han quedat dos caps de setmana d'activitat en què, com és habitual, l'Errant ha portat l'art i el pensament a un indret de la demarcació, en aquesta ocasió a Gósol, el petit poble on Pablo Picasso va fer, l'any 1906, una estada d'uns tres mesos que el va conduir a una manera de fer art molt essencial i autèntica, i on va mantenir una connexió força directa amb la natura i amb la gent. És aquest esperit del qual es va impregnar el pintor malagueny el que ha intentat recuperar l'Errant, tot reivindicant l'art més radical com a espai de transformació personal i col·lectiu i com a eina de coneixement de l'entorn.

En la jornada final d'aquest diumenge, l'activitat ha començat amb una conferència performativa on la historiadora de l'art, doctora en filosofia i experta en Picasso, Jèssica Jaques Pi, juntament amb la performer Meritxell de Soto, abraçaran des del coneixement i l'acció artística les influències que el pintor va exercir sobre Gósol, i les que el poble infligí a l'artista.

La cloenda ha tingut lloc a la plaça del poble, on l'acordionista de Ribera de Cardós, Roser Gabriel Pla, acompanyada del contrabaixista Gerard Avellaneda, han ofert un tast del seu nou disc 'L'Arbre Humà'. Un vermut popular i la festa musical de tancament, amb la participació de Roser Gabriel Pla, Gerard Avellaneda i acordionistes i músics de Gósol, han posat el colofó a l'Errant 22.

Durant els dos caps de setmana de l'Errant, del qual se n'ha fet una valoració molt positiva, el festival ha permès gaudir d'una trentena d'artistes de totes les disciplines. En el cas del dissabte, el centre d'operacions va ser el Molí de Gósol. L'edició d'enguany ha comptat amb la col·laboració de l'Ajuntament de Gósol, el Consell Comarcal del Berguedà i el Molí de Gósol.