Animac-Mostra de Cinema de Catalunya dedicarà a la diversitat la seva 28a edició, que se celebrarà del 15 al 18 de febrer

06/02/2024
La vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach, destaca a la presentació l’alta qualitat i la sensibilitat envers tothom de l’Animac

La vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Estefania Rufach, ha participat aquest dimarts a la presentació de l’Animac-28a Mostra Internacional de Cinema de Catalunya, un festival que se celebrarà del 15 al 18 de febrer sota el lema ‘Diversity’.

L’acte ha tingut lloc a la Sala Leandre Cristòfol de la Llotja de Lleida i, a més de Rufach, hi han pres part Fèlix Larrosa, alcalde de Lleida, Pilar Bosch, regidora de Cultura i Promoció de la Ciutat, i Carolina López, directora d’Animac.

En el seu parlament, Estefania Rufach ha manifestat el suport de l’IEI a la Mostra Internacional de Cinema de Catalunya. Com ha dit Rufach, des de l’Institut d’Estudis Ilerdencs donem suport a tota l’activitat cultural que es fa al territori lleidatà. Rufach ha volgut destacar la capacitat que té l’Animac de sorprendre “per la seva alta qualitat i per la gran sensibilitat envers tothom”. Dins aquesta sensibilitat, Rufach ha detallat la implicació de l’Animac per obrir finestres a tot el territori. Per últim, la vicepresidenta de l’IEI els ha desitjat molts èxits.

Animac, la Mostra Internacional de Cinema d'Animació de Catalunya, organitzada per l'Ajuntament de Lleida amb el suport de la Fundació la Caixa, el Ministeri de Cultura a través de l’ICAA, l'Institut d'Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a través de l'ICE, entre altres col·laboradors, és l'esdeveniment de referència per al cinema d'animació a Espanya. Enguany arriba a la 28a edició i se celebra presencialment a Lleida del 15 al 18 de febrer amb les projeccions d’una selecció de curtmetratges i llargmetratges, conferències, tallers, exposicions i activitats paral·leles, i online del 22 de febrer al 3 de març a través de la plataforma Filmin, des d’on es podrà seguir bona part de la programació de projeccions.

Amb els anys, Animac ha consolidat el seu caràcter independent i artístic en el món de l'animació. La mostra va ser creada el 1996 i, al llarg dels seus 28 anys de trajectòria amb una programació de qualitat, s’ha consolidat com una mostra de referència del món de l’animació, tant per als professionals, com per al públic en general. I és un dels esdeveniments audiovisuals més coneguts que se celebren a Espanya, amb importància i prestigi a escala internacional.

És una mostra no competitiva amb un marcat caràcter independent, artístic i creatiu, i un punt de trobada per on passen present i futur de l'animació internacional, amb especial atenció al talent emergent i als que ofereixen un treball singular i artísticament destacable.

El fil conductor de l’edició d’enguany és la diversitat en el cinema d'animació, sota el lema ‘Diversity’, amb l'objectiu de reflectir la riquesa d'experiències humanes, amb diverses cultures i una varietat d'identitats de gènere, orientacions sexuals i habilitats físiques i cognitives. Una aposta que en els darrers anys ha fet la indústria del cinema d'animació, amb grans passos cap a una major diversitat de veus, històries i personatges. Així doncs, compta amb el millor del cinema d’animació, sessions monogràfiques i retrospectives, una acurada selecció de curtmetratges i llargmetratges, exposicions i conferències per als amants de l’animació. En definitiva, un programa extens i divers com el tema en el que se centra.

Les seccions oficials d'Animac: Secció Oficial Curts, Futur Talent i Petit Animac, dedicades especialment al curtmetratge perquè permet la màxima experimentació i innovació en nous llenguatges, estètiques i tècniques, competeixen pels tres premis de la Mostra, atorgats pel públic. Dins la Secció Oficial de Curts es projectarà ‘A Kind of Testament’ (França, 2023) del director Stephen Vuillemin, inclòs en la shortlist dels premis Oscar, així com també ‘D'une peinture... à l'autre’ (Suïssa, França, 2023), del director suís Georges Schwizgebel, Premi Honorífic d’Animac 2022; ‘To Bird or Not to Bird’ (Espanya, 2023) del director Martín Romero, nominat als premis Goya d’enguany, i ‘Drijf’ (Bèlgica, 2023), de Levi Stoops, guanyador del Cristal d’Annecy al millor curt d’animació, entre altres.

Quant a la secció Talent.cat, els curtmetratges de les noves fornades d’animadors d'escoles o universitats catalanes i valencianes d'animació opten a la tercera edició del Premi Animac Talent.cat, que compta amb un jurat format per professionals del sector. En formaran part la realitzadora i productora Nuria G. Blanco, amb més de deu anys treballant a Cartoon Saloon, el dibuixant de còmic i il·lustrador Fermín Solís, autor de la novel·la gràfica ‘Buñuel en el laberinto de las tortugas’, finalista del Premi Nacional de Còmic, i l’historiador, comissari i professor de la U-tad, Samuel Viñolo.

A l’espai Animacrea, els visitants poden experimentar amb els tallers d’escoles d’animació, on descobrir les tècniques i el potencial de l’animació com a mitjà expressiu. Així mateix, també es duran a terme diverses conferències a La Llotja de Lleida.

Aquesta 28a edició d’Animac ha rebut 562 pel·lícules en convocatòria oberta de més d'una cinquantena de països de procedència, entre els quals destaquen Espanya amb 79 films, França amb 62, Estats Units amb 48 i Bèlgica amb 35, entre altres. En total, s’han presentat 231 films provinents d’escoles d’animació d’arreu del món, un 41,1% del total de pel·lícules presentades, el que posa de manifest un any més el potencial d’Animac per descobrir nous talents i oferir als més joves una finestra on projectar els seus primers treballs en el camp del cinema d’animació. De tots aquests, s’han seleccionat 141 títols per ser projectats en les diferents seccions de la Mostra. Enguany es podran veure 179 films: 8 llargmetratges (2 formen part de retrospectives), 4 migmetratges i 167 curtmetratges. Hi haurà 5 premieres mundials, 58 estrenes a Espanya, 32 a Catalunya i 2 internacionals.

L’apartat professional d’Animac compta enguany també amb la secció Incubator, l’espai en el qual es presenten projectes en estat embrionari perquè un panel d’experts els ajudi a créixer. Dels 33 projectes nacionals i internacionals rebuts se n’han seleccionat 12 per participar en aquesta secció, que en aquesta edició comptarà amb dos sessions a La Llotja. Les altes xifres de participació denoten la consolidació d’Incubator com una eina apreciada pels creadors per presentar els seus projectes.

La creació del cartell i la realització de la careta animada d’enguany ha anat a càrrec de la il·lustradora i animadora valenciana Rocío Álvarez, com l'any anterior, qui guarda una relació especial amb la mostra, ja que l’any 2018 va guanyar el Premi del Públic d’Animac amb el seu curtmetratge Simbiosis carnal (Bèlgica, 2017), entre molts altres guardons internacionals.

Els premis
Com en cada edició, Animac premia figures destacades del món de l’animació, creadores i creadors que amb el seu estil i visió han seduït i ampliat l’imaginari col·lectiu. En aquesta ocasió, es destaquen les extenses carreres de dos autores i un autor influents.

El Premi Honorífic és per a la donostiarra Isabel Herguera (Sant Sebastià, 1961), artista visual, directora, productora i docent de cinema d’animació amb una llarga trajectòria internacional, i gran coneixedora d’Animac, ja que en va ser la directora del 2003 al 2011. La Mostra li dedica una retrospectiva amb la projecció d’una selecció dels seus curtmetratges, incloent-hi el seu primer i esperat llargmetratge ‘El sueño de la sultana (Espanya, Alemanya, 2023). A més, oferirà una masterclass i exposarà una selecció de dibuixos originals i altres materials de la pel·lícula mencionada a l'Espai Cavallers de Lleida.

El Premi Animation Master recau en el director, animador i guionista britànic Barry J. C. Purves (Regne Unit, 1955), mestre de l’stop motion més artesanal, amb una llarga trajectòria en el món de l’animació, que tracta en les seves pel·lícules temes molt íntims amb una sensibilitat exquisida. El Premi Animation Master va acompanyat d’una retrospectiva a la seva obra i una masterclass que Purves impartirà als alumnes d’animació de l’Escola d’Art Municipal Leandre Cristòfol.

La dibuixant Roser Capdevila (Barcelona, 1939) rebrà el Premi Trajectòria 2024 en reconeixement a una llarga trajectòria extraordinària i la capacitat de la seva obra de penetrar en la cultura popular amb personatges infantils icònics com ‘Les Tres Bessones’, que han passat del paper a la pantalla i ja formen part de l'imaginari col·lectiu a Catalunya. ‘Les Tres Bessones’ ha estat una sèrie de televisió que s'ha emès a 158 països i els seus llibres han estat traduïts a 35 llengües. El guardó es veurà complementat amb la projecció del llargmetratge ‘Les Tres Bessones i Gaudí’ i diferents capitols de ‘Les Tres Bessones’ i ‘Les tres bessones bebès’, així com amb una trobada i signatura de llibres amb l'autora.

Conferències, monogràfics i retrospectives
A banda de les masterclass dels premiats Isabel Herguera i Barry J. C. Purves, visitaran o participaran a Animac directors i productors de cinema d'animació nacionals i internacionals per presentar els seus últims treballs i per repassar la seva trajectòria creativa. És el cas de Yurena Rivero, Toni García, Edmon Roc, Yaiza Berrocal, Nuria G. Blanco, Enrique García i José Luis Ágreda.

D’altra banda, l'animació és capaç de transmetre de manera natural la diversitat del món en el que vivim, d'una manera més rica i variada que la resta del sector audiovisual. En aquesta edició dedicada a la diversitat, Animac ha programat dos monogràfics centrats a aquesta temàtica. D’una banda, Diversity 1 (amb una selecció de 7 films, s'endinsa en el reptes climàtics i migratoris des del documental fins a la fantasia passant per l'humor); Diversity 2 (8 films que donen visibilitat a històries sovint poc representades); i Diversity 3 (7 curtmetratges amb tots els colors de l'arc de Sant Martí); i de l’altra, Variety Spain, que inclou 7 films i és el segon monogràfic centrat en els millors curts recents de l’Estat espanyol que mostren una varietat extraordinària de temes, tècniques i estils.

Animac també dedicarà una extensa restrospectiva, la més completa feta mai, al director, animador i guionista Barry J. C. Purves, Premi Animation Master d’enguany. Les seves pel·lícules, molt teatralitzades i sovint polèmiques, han guanyat més de setanta premis arreu del món i es podran veure a Lleida. Purves combina, amb mestratge i un coneixement profund, l’animació més personal amb la direcció escènica per a teatre.

Animac també dedica una retrospectiva a l’artista visual, directora, productora i docent de cinema d’animació, Isabel Herguera, amb la projecció d’una selecció dels seus curtmetratges. La tercera retrospectiva és la de Roser Capdevila, que compta amb la projecció del llargmetratge ‘Les Tres Bessones i Gaudí’, que comença a Nova York però ben aviat segueix a Barcelona.

Projecció de 6 llargmetratges i Petit Animac
Animac projectarà sis llargmetratges: ‘El sueño de la sultana’ (Espanya, Alemanya, 2023), ‘¡Linda quiere pollo!’ (Linda veut du poulet!) (França, Itàlia, 2023), ‘The Concierge’ (Japó, 2023), ‘Mars Express’ (França, 2023), ‘Sand Land’ (Japó, 2023) i ‘Four Souls of Coyote’ (Hongria, 2023).

D’altra banda, tant presencialment a Lleida com en línia a través de la plataforma Flimin, els més menuts i les seves famílies tenen una cita amb les propostes del Petit Animac, que té programats 25 films de 15 nacionalitats en tres sessions diferents. L’objectiu del Petit Animac és introduir als infants en el món de l’animació i les seves diverses tècniques, i incentivar la seva curiositat i gust pel cinema.

Dins de les propostes del Petit Animac, es projectarà en estrena espanyola el migmetratge ‘Tabby McTat’ (Regne Unit, 2023), l’especial de Nadal de la BBC dirigit per Jac Hamman i Sarah Scrimgeour, una adaptació animada del llibre infantil de Julia Donaldson i Axel Scheffler que conta la història d’un talentós músic ambulant anomenat Fred i el seu gat tigrat que també té dots musicals. Es podrà veure també ‘Pig’ (Països Baixos, 2022) de Jorn Leeuwerink, que té com a protagonistes un grup d’animals que es fan dependents d’una xarxa elèctrica, que està endollada al musell en forma de presa de corrent d’un porc adormit, i ‘Prinzessin Aubergine’ (Alemanya, 2023) de Dina Velikovskaya, una història lírica sobre l’adopció d’un fill.

La programació infantil i juvenil es complementarà amb tres Sessions Escolars, amb més d'una quinzena de curtmetratges seleccionats i adreçats als alumnes dels centres educatius de la demarcació.

Podeu consultar la programació i tots els detalls a: https://animac.paeria.cat/