Rufach posa en valor a l’acte inaugural de 850è aniversari del monestir de Santa Maria de Vallverd la tasca del poble en la recuperació i conservació del patrimoni

05/03/2022
La vicepresidenta de la Diputació i de l’IEI ha participat a la jornada, que ha inclòs una explicació històrica, la presentació d’un llibre i una visita guiada al recinte, tot plegat sota l’organització de l’Associació Amics de Tragó de Noguera

 

La vicepresidenta de la Diputació de Lleida i de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Estefania Rufach, ha participat aquest dissabte en l’acte d’inauguració del 850è aniversari de la fundació del monestir de Santa Maria de Vallverd, que s’ha celebrat al mateix monestir sota l’organització de l’Associació Amics de Tragó de Noguera.

L’acte ha inclòs una explicació històrica i la presentació d’un llibre, a més d’una visita guiada, i ha comptat amb les intervencions del president de l’Associació Amics de Tragó de Noguera, Xavier Mora; el delegat del Govern de la Generalitat a Lleida, Bernat Solé; la vocal de l’associació, Neus Caufapé; i Estefania Rufach, que, a més de vicepresidenta de l’IEI i de la Diputació, és alcaldessa d’Os de Balaguer, municipi al qual es va incorporar el terme de Tragó als anys seixanta després de la seva inundació per la construcció dels embassaments de Canelles i Santa Anna. També hi ha assistit el president del Consell Comarcal de la Noguera, Miquel Plensa. L’acte inaugural d’avui donarà pas a un seguit d’activitats commemoratives, com ara conferències, visites, jornades, excursions, etc., que se celebraran al llarg dels mesos vinents.

La vicepresidenta de l’IEI ha arribat a la plaça Major d’Alberola, des d’on s’han desplaçat cap al monestir. Allí s’han efectuat els parlaments oficials, que han donat pas a una explicació històrica sobre el monestir i a la presentació del llibre ‘Col·lecció diplomàtica de Santa Maria de Vallverd’, a càrrec de Xavier Mora. En la seva intervenció, Estefania Rufach ha volgut posar en valor la tasca de la gent del poble en la recuperació i conservació del patrimoni que representa el monestir de Santa Maria de Vallverd.

En acabar, han efectuat una visita guiada al recinte, ubicat a uns dos quilòmetres del poble inundat de Tragó, amb explicació de les intervencions realitzades al monument, a càrrec de l’arqueòleg Josep Font, del director de l’exploració amb georadar, Roger Sala, i de l’arquitecte Manuel Mora. L’acte ha acabat amb un refrigeri a la plaça Major d’Alberola.

Cal remarcar que el 850è aniversari de la fundació del monestir cistercenc femení de Santa Maria de Vallverd, conegut com ‘el convent de les bernardes’, se celebra coincidint amb el 60è aniversari de la inundació del poble, tot plegat sota l’organització de l’Associació Amics de Tragó de Noguera, una entitat formada per residents i familiars del poble que vetllen per mantenir viva la seva memòria a través de diferents activitats.

Entre aquestes hi ha la restauració, feta darrerament, de part del monestir, una construcció que està documentada des del 1172 i que està inclosa a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. L’any 1474, el monestir, que va ser la primera fundació cistercenca femenina que es coneix a Catalunya, va ser absorbit pel de Poblet.

El recinte està declarat Bé Cultural d’Interès Local i aspira a ser Bé Cultural d’Interès Nacional. Els tècnics de la Diputació de Lleida hi han dut a terme diferents treballs d’excavacions que van posar al descobert la planta d’una església i part del claustre prop d’aquest monestir del segle XII, a més de les restes del que sembla una vila romana.