Pergamins: Fons de l'antic Hospital de Santa Maria

2.024
Zona Zero
del 14 de març al 12 de maig
Pergamins. Fons de l’Antic Hospital de Santa Maria
En les societats de l’edat mitjana, els hospitals tenien un paper fonamental com a institucions que oferien assistència a aquells més necessitats. Al segle XV, a Lleida s’uneixen els paers de la ciutat i el bisbe per crear un Hospital General. L’Hospital de Santa Maria estarà en funcionament fins a principis del segle XX, i tota la seva història crearà una gran quantitat de documentació que conformen el Fons de l’Antic Hospital de Santa Maria, que conserva a dia d’avui el Servei de Patrimoni Bibliogràfic i Documental de l’Institut d’Estudis Ilerdencs.
D’entre tota la documentació, l’exposició es centra en els pergamins del fons, un total de 18, d’entre els segles XV i XVII, de tipologies diverses: privilegis reials, butlles papals, documents de compra-venda i testaments, entre d’altres.
Aquests pergamins ens mostren a més a més aspectes diversos de la població de Lleida en època medieval, ens parlen de l’organització de l’hospital, i de com s’assistia als malalts en aquesta destacada institució.