35è Premi Marraco

2.023
Espai iX
del 16 de novembre al 17 de desembre


El Centre Penitenciari Ponent organitza la 35 è edició del Premi Marraco de ceràmica, pintura i escultura amb la col·laboració de l’Ajuntament de Lleida, la Diputació de Lleida, que cedeix  la sala Espai iX de l’IEI, el Cercle de Belles Arts, que atorga els premis, l’Associació d’Arts de Ponent i prestigiosos artistes locals que formen part del jurat.


El premi més antic dels organitzats pels tallers artístics dels centres penitenciaris catalans va néixer l’any 1988 quan un intern va guanyar el tercer  premi al concurs de pintura ràpida de la Festa Major de Lleida. L’alcalde Jaume Manel Oronich i Miravet, i per part del Cercle de Belles arts, el Senyor Jaume Vilella i Motlló i  Senyor Manel Garcia Sarramona, van anar a la presó a lliurar-li el premi. A partir d’aquest fet va sorgir el concurs per les persones tancades a la presó de la ciutat que després es va estendre a la resta de presons catalanes i  compta també amb la participació del Centre Penitenciari d’Andorra.

S’atorguen premis a les tres modalitats del concurs, ceràmica, pintura i escultura, en dues categories: tema lliure i un premi especial que cada any té una temàtica diferent.

Les obres més destacades de les presentades a la temàtica lliure tenen uns premis de 200€, 150€ i 75€ en cada especialitat. I els premis especials de 100€ seran per l’obra de cada modalitat.
 Tema escollit aquest any :
“El Retrat”


 “Des de l’antiguitat la representació de les cares i/o persones ha despertat interès per diferents motius, siguin religiosos, històrics, socials... ho trobem reflectit en totes les cultures del món.

La primera constància la trobem al S.V a C. amb les monedes perses, posem com a

exemple alguns exponents: 

l’antic Egipte, els Guerrers de Xian, Il·lustracions Japoneses, Art Africà, Moais a la Illa de Pasqua, Tòtems... fins a l’era moderna, passant pels autors clàssics, arribant als Impressionistes, cubistes, abstractes.

Actualment, l’era digital obre nous camins i noves mirades vers el retrat.

Lucien Freud, Antonio López ,Ron Muek entre molts altres son exponents singulars del nostre temps.”