34 edició del Premi Marraco de ceràmica, pintura i escultura

2.022
Espai iX
Del 17 de novembre al 18 de desembre
El Centre Penitenciari Ponent organitza la 34a edició del Premi Marraco de ceràmica, pintura i escultura amb la col·laboració de la Diputació de Lleida i de l'Institut d'Estudis Ilerdencs que cedeix l'espai expositiu; l'Ajuntament de Lleida; el Cercle de Belles Arts, que atorga els premis, i l'Associació d'Arts de Ponent i prestigiosos artistes locals que formen part del jurat.

El premi més antic dels organitzats pels tallers artístics dels centres penitenciaris catalans va néixer l'any 1984 quan un intern va guanyar un premi al concurs de pintura ràpida de la Festa Major de Lleida. L'alcalde Oronich i Jaume Vilella van anar a la presó a lliurar-li el premi i van pensar en crear un concurs per les persones tancades a la presó de la ciutat que després es va estendre a la resta de presons catalanes i que aquest any compta també amb la participació del Centre Penitenciari d'Andorra.

S'atorguen premis a les tres modalitats del concurs, la pintura, la ceràmica i l'escultura en dues categories: tema lliure i un premi especial que cada any té una temàtica diferent.

Les obres més destacades de les presentades a la temàtica lliure tenen uns premis de 200€, 150€ i 75€ en cada especialitat. I els premis especials de 100€ seran per l'obra de cada modalitat que millor representi l'homenatge que volem fer a la maleta

Si hi ha un objecte capaç de representar dos conceptes diametralment oposats, aquest és la maleta. Perquè és viatge, llibertat, però també desapego, exili. Dos aspectes que l'art ha contat de molt diverses maneres, sobretot en els darrers anys, ara que no existeix la clàssica maleta, aquest quadrat paral·lelepipèdic amb nansa.

De totes maneres, ni tan sols és un objecte antic. La seva historia comença juntament amb la de l'automòbil en el que els antics baüls de viatge eren difícils de carregar. Però de seguida es va convertir en un símbol, en una icona. Objecte evocador en totes les seves