Jaume Minguell Miret. La mirada del pintor

2.022
Zona Zero
Del 3 d'octubre al 27 de novembre
L'exposició "La mirada del pintor" inicia el centenari de Jaume Minguell Miret (Tàrrega 1922-1991). Mostra l'evolució de la seva obra pictòrica en diverses etapes que tenen com a fil conductor el caràcter expressionista de la seva obra consolidada en plena postguerra i les connexions amb els moviments artístics europeus que van sorgir després de la segona guerra mundial.

Està formada per la selecció d'una cinquantena d'obres realitzades al llarg dels més de cinquanta anys de dedicació plena a la pintura.

Jaume Minguell Miret és considerat un dels muralistes catalans més rellevants del segle XX, amb un llegat patrimonial que supera la trentena de conjunts de pintura mural al fresc. Per aquest motiu, una part de l'exposició és dedicada a la pintura mural.

En el temps de la postguerra la seva obra va esdevenir clau en la tasca de reconstrucció arquitectònica, aportant no només el coneixement de la pintura al fresc, sinó introduint una pinzellada moderna, amatent de les novetats de la contemporaneïtat.

Organitza:

Museu Tàrrega Urgell i Ajuntament de Tàrrega

IEI i Diputació Lleida



Amb el suport:

Ajuntament Lleida

Generalitat Cultura

Museu de Lleida: diocesà i comarcal



Documentació:

Camil·la Minguell



Procedència de les imatges:

Arxiu Comarcal de l'Urgell, ACUR (Fons de l'Ajuntament de Tàrrega i Fons Miquel Martí i Florensa).

Arxiu de la Revista El Pregoner d'Urgell de Bellpuig (Eudald Boleda).

Arxiu família Minguell Cardenyes, AFMC (Jaume Calafell, Joan Puig Guivernau, Josep Gómez Vidal, Lladó, J. M. Melendo, Jordi Montaña, Vallvé)

Fons documental del pintor Vila-Puig

Fons fotogràfic Ateneu Popular de Ponent

Serveis Audiovisuals de l'Institut d'Estudis Ilerdencs (Fons Josep Gómez-Vidal)