Joan Oró, a la cerca de l'origen de la vida

2.023
Espai iXZona Zero
del 15 de setembre al 5 de novembre

‘Joan Oró. A la cerca de l’origen de la vida’ constitueix l’exposició més completa organitzada mai al voltant el gran científic i és alhora una de les propostes més ambicioses de l’Any Joan Oró, que commemora el centenari del naixement del bioquímic lleidatà. La mostra presenta per primera vegada al públic una gran quantitat de documentació relativa a tota la seva vida, tant professional com personal. És previst que a partir del 2024 la mostra viatgi també a la resta de demarcacions catalanes.

L’exposició inclou panells explicatius amb fotografies (la majoria del fons de la Fundació Joan Oró) relacionades amb la vida i trajectòria professional de l’investigador, des de la seva infància a la seva etapa professional als Estats Units, incidint també en el seu llegat com a promotor de sistemes d’investigació i innovació que han ajudat a desenvolupar la ciència a Catalunya. Hi ha també objectes diversos (llibres de joventut, blocs de notes, instruments de laboratori, cartes oficials, meteorits...) i píndoles audiovisuals en les quals experts en l’àmbit científic expliquen la importància del treball i dels descobriments del científic.

Igualment, a la mostra es poden visionar sengles audiovisuals centrats, en primer lloc, en la diversitat de la vida a la Terra; en segon lloc, en entrevistes televisives que en els seu dia es van fer a Joan Oró; i, finalment, en el testimoni de joves professionals (enginyers, físics, biòlegs) que expliquen fets inspiradors que els van impulsar a treballar en els àmbits de la ciència i tecnologia. A més, l’exposició presenta dos jocs interactius, el primer sobre l’ADN i el segon amb preguntes sobre Joan Oró plantejades com un repàs dels continguts de l’exposició.

L’exposició respon a un dels objectius principals de la Fundació Joan Oró, com és transmetre a les noves generacions el testimoni que ens va deixar com a persona curiosa i autodidacta, com a científic rigorós i tenaç, com a impulsor de la ciència i el coneixement, com a comunicador planer i assequible, com a català compromès amb el futur del seu país i com a advocat de la solidaritat i la pau al nostre món.