Infermeres en la memòria. La força invisible d'una professió

2.022
Zona Zero
del 12 de desembre al 18 de febrer de 2023


La celebració del Centenari del Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Lleida (COILL, 1921-2021) arrenca el 12 de desembre, amb l'arribada a Ponent de l'exposició "Infermeres en la memòria. La força invisible d'una professió"; que es podrà visitar fins al pròxim 18 de febrer, a la Zona Zero de l'Institut d'Estudis Ilerdencs.



La mostra itinerant examina la història de les infermeres i de la professió des de principis del segle XIV fins a la creació de la diplomatura universitària, l'any 1977. Un recull cronològic del patrimoni històric, tant material com immaterial, de la Infermeria, a partir d'un ampli fons documental i iconogràfic, panels explicatius i objectes que han format part de la pràctica professional de matrones, practicants, ATS i infermeres; així com amb diverses indumentàries utilitzades en diferents èpoques i àmbits de cura.


En la seva estrena a Ponent, l'exposició incorpora al discurs la singularitat i el desenvolupament de la Infermeria a la província de Lleida. La història local de les Infermeres de Lleida s'estructura en tres blocs, el primer d'ells dedicat a la infermeria religiosa i les Filles de la Caritat de Sant Vicenç de Paül, vinculades en els seus inicis a l'Antic Hospital de Santa Maria (actual IEI i seu de l'exposició); el segon a l'educació infermera a Lleida, amb figures com la de l'Ajudant Tècnic Sanitari (ATS, 1950), la Dama Infermera Voluntària de Creu Roja i la Dama Infermera de Sanitat Militar; i un tercer plafó que recull les diferents nomenclatures professionals i del mateix col·legi, entre els anys 1921 i 2021. Una narrativa molt propera que neix de la recerca i el coneixement dels infermers de Lleida i historiadors Dra. Carme Torres, Dra. Lorena Lourdes Tejero i Miquel Àngel Calderó.

El comissariat de la mostra està càrrec de les infermeres i investigadores, Dra. Glòria Gallego i Dra. Carme Torres; i es preveu un servei de visites guiades per a grups interessats.



"Infermeres en la memòria. La força invisible d'una professió" està coorganitzada per l'Associació FEBE d'investigadores, investigadors i docents d'Història d'Infermeria en llengua catalana i el Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Lleida (COILL); amb el suport del Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC), la Facultat d'Infermeria i Fisioteràpia de la Universitat de Lleida (FIF-UdL) i l'Institut d'Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida.



FITXA TÈCNICA



Exposició: Centenari COILL "Infermeres en la memoria. La força invisible d'una professió2
Del 12 de desembre de 2022 al 18 de febrer de 2023
Zona Zero. Institut d'Estudis Ilerdencs (Plaça de la Catedral 2. Lleida)



Horaris d'obertura i visita

De dilluns a dissabte: 10-14h / 17.30-20.30h
Diumenges i 6 de gener: 10-14h
Dies 25 i 26 de desembre i 1 de gener: tancat

Organitzen

Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Lleida (COILL)
Associació FEBE d'investigadores, investigadors i docents d'Història d'Infermeria en llengua catalana

Col·laboren

Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC)
Facultat d'Infermeria i Fisioteràpia de la Universitat de Lleida (FIF-UdL)
Institut d' Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida