140 Anys d'Impremta a la Diputació de Lleida

2.022
Espai iX
Del 8 de setembre al 9 d'octubre



L'any 1882, la Diputació de Lleida crea una impremta provincial dedicada, en un primer moment, a la gestió de documentació administrativa pròpia, però també a la formació i integració professionals dels orfes de la Casa de la Misericòrdia.

Des de l'any 1999, la Sala Temàtica d'Arts Gràfiques es dedica a la recuperació i difusió del patrimoni d'aquella antiga impremta provincial, com també del seu funcionament, de les tipografies, de les premses i els sistemes d'impressió de l'època.

Així doncs, la restauració d'una màquina tipogràfica fabricada l'any 1923, ens ofereix l'oportunitat de conèixer els procediments d'impressió utilitzats abans de la introducció de la tecnologia òfset homenatjant, d'aquesta manera, els 140 anys d'activitat de la històrica impremta de la Diputació de Lleida.

Encara avui, tot i que desaparegut el sistema dels aprenents, resta en funcionament la Impremta Provincial com a tal i alguna de les màquines dels seus inicis són exposades a la Sala Temàtica d'Arts Gràfiques, dins els tallers que ocupa avui dia la impremta a les seves dependències del Complex de la Caparrella.

Aquest és el motiu que ens mou a celebrar amb aquesta petita exposició, de la mà de la Diputació, els 140 anys de la creació de la Impremta Provincial, que també fou el primer centre de formació professional a les nostres terres.



Història

El 16 d'agost de 1479, tan sols cinc anys després que la impremta fos introduïda a la Corona d'Aragó, sortí de les premses d'Enric Bothel de Saxonia, instal·lat a Lleida, el Breviarium Ilerdense, primer incunable imprès a casa nostra.

En el transcurs de la seva estada a Lleida foren 24 les obres impreses per Bothel.

Després i allargant-nos en el temps, una munió de tipògrafs feren niu a la nostra ciutat, uns amb més i altre amb menys contundència.

Seria dins d'aquest context, i ja l'any 1882, que la Diputació de Lleida creà una impremta pròpia. Els seus orígens cal cercar-los en fets cabdals: la creació de les diputacions com a ens administratius i l'establiment de la Casa de Misericòrdia com a centre d'atenció per a orfes desemparats.

Una de les àrees de la Diputació Provincial fou la Beneficència Pública; i és dins d'aquest camp d'activitat que assumí la direcció de la Casa de Misericòrdia. Tot cercant el seu millor funcionament, trobà origen la Impremta Provincial.

La raó era òbvia; ja que la Casa de Misericòrdia donava acollida a tots els orfes provinents de la Casa de Maternitat, es plantejà tot seguit la necessitat d'atendre la seva educació i formació professional.

La Impremta Provincial segueix donant servei a la ciutadania i els municipis, raó per la qual oferim aquesta petita exposició que ens mostrarà, a més de dates concretes i alguna fotografia retrospectiva, una màquina rotoplana tipogràfica fabricada el 1923 recuperada de la desapareguda Impremta Mariana, la qual va cedir tot el seu material tipogràfic a la Diputació de Lleida.

Segons Nik Howart, del Howart Iron Museum de Canadà, aquesta màquina pot ser una Schnell Laufer o premsa cilíndrica ràpida. Construcció típica alemanya durant el període 1905/1930. Pel que fa al creador, podria ser qualsevol persona, des de Worms fins a Albert Franthenthal, ja que, a part d'alguns petits canvis, totes tenien el mateix aspecte.