Tots Som Nadal

24/11/2023

#TOTSSOMNADAL








EL CONCEPTE


El Nadal suggereix un moment d’introspecció, on ens veiem que tots som, d’alguna manera i directament, Nadal, Sempre que agafem el seu significat, com a persones que podem donar llum a altres persones. Com a éssers que il·luminem a tots aquells que ens envolten, i estimem, i en aquest sentit fem que reneixi en totes les nostres relacions, la llum de l’amistat i l’amor. Però la pregunta és:

                Qui som nosaltres?

Es per això que el Nadal també ens dona aquesta mirada introspectiva, per tal de que ens reconeguem, que ens mirem i ens estimem, que ens acceptem, i per això es tan necessari que un cop a l’any, fem aquests deures.

Evidentment, això només és una de les possibles perspectives del Nadal, i depèn de les diferents cultures i mirades socials, però es la que ens hem abocat a mirar.

A la vegada, hi ha la idea de que quan busquem la llum mirem en vertical amunt, i per això forcem, amb aquesta instal·lació al patí del IEI, a que la gent hagi de fer una mirada en vertical.

 

Com?

Instal·lem un arbre d’aproximadament 8 mts. d’alçada, un arbre molt peculiar, fet d’escales de fusta, material noble, com som cada un de nosaltres, i l’escala es el símbol de la voluntat individual del creixement personal, la evolució cap a ser millors persones, millor societat, millor humanitat.

L’arbre de Nadal de l’IEI, serà, a la vegada, un bosc, de miralls, on cada un de nosaltres ens podrem veure reflectits des de diferents perspectives, i és que això és un individu: un ésser amb moltes mirades, amb múltiples opinions, amb diferents creences, amb diferents potencialitats... i totes i cada una d’elles el més positives possibles.
És aquest punt el que vol potenciar aquest efecte d’acolliment, aquest arbre pretén reflectir la part més positiva de cada una de les nostres perspectives: la nostra mirada en vers a l’esperança, en vers el Nadal.


•       Una gran escultura en el mig del pati, simulant un arbre de Nadal totalment abstracte, jugarà a ser l’element diürn que atraurà les mirades.

•       Aquesta estructura estarà complementada per altres de més petites, creant un bosc, totalment metafòric, d’arbres de Nadal.

•       Aquest arbre suggereix l’estructura típica cònica simbòlica d’arbre de Nadal,  és una estructura  totalment abstracte, que acull a totes les cultures, races, condicions, creences. És un símbol de punt de trobada, com també ho és l’arbre de Nadal en les nostres llars.



ELS ELEMENTS


L’arbre, una estructura de matèria noble, la fusta, element de riquesa en les nostres contrades.

L’escala de fusta, com a metàfora que la vida és un camí vertical, on tots mirem amunt i caminem cap a l’objectiu lluminós de la felicitat.

La llum, que en les dates de Nadal, i sempre, és símbol de renovació de l’esperança i de la creació d’il·lusió i els bons desitjos. Aquest fet és similar per qualsevol cultura.

La pedra, símbol de solidesa, en aquesta ocasió ens fixem en la línia geomètrica representada per la silueta donada per la base de la font del pati de l’IEI.  Ho agafem com a símbol estructural per crear la base del nostre arbre.

Com en el brollador del pati abraça  l’aigua, font de vida, i que també busca la verticalitat en aquest, Així mateix el nostre arbre.

Mirall ( miraculum, i aquest del verb llatí miror, meravellar-se, admirar) o espill (del llatí speculum, mirall) cos opac, amb una superfície llisa i polida, capaç de reflectir regularment la llum que rep. L'exemple més simple és l'espill pla que molta gent té a les seves llars. L'exemple més antic és l’aigua tranquil·la, on abans de la invenció de l'espill la gent s'hi mirava (ref. Wikipèdia)

S’ha escrit molt sobre els miralls, el seu poder de reflectir i captivar la realitat, donant una visió inversa, interpretada, esbiaixada... i fins i tot segons com, simbòlica.

Al llarg de la història, ha tingut molts significats, però aquí només ens quedarem en la seva capacitat de donar reflex a una possible realitat, la que cadascú vulgui veure.

Els miralls són símbols màgics de la memòria inconscient (com els palaus de vidre).
El vidre, com a part integrant dels miralls, s'uneix al simbolisme de llum pròpia, de visió interior perfecta i de puresa.


A l'Alquímia el vidre simbolitza la perfecció espiritual. Però és la transparència la que fa que el vidre existeixi i no es vegi, alhora que deixa veure a través seu, convertint-se en un intermediari entre el món visible i l'invisible, i, per tant, en una base simbòlica de la saviesa, l'endevinació i totes les facultats i els poders misteriosos de l'home.

El món quotidià és ple de circumstàncies màgiques o prodigioses que habitualment no atenem o no escoltem.

Una nova mirada als objectes de casa nostra i de la nostra vida quotidiana, i no només en els miralls, ens descobrirà en un univers ocult de fascinant riquesa interior: nosaltres mateixos

 

TOTS SOM NADAL. UNA EXPERIÈNCIA TAMBÉ COLECTIVA

 
Tal com hem comentat, el projecte compta amb dues parts, i la segona ve enllaçada amb la primera, puix que si tots som Nadal en la nostra individualitat, en comunitat encara més, i això es veu reflectit en les diferents racons de la arquitectura a partir de l’espectacle de llum i so, transformant l’espai del pati de l’Institut d’Estudis Ilerdencs. Ho experimentarem immersos en una historia sensorial.

A l’hora baixa, quan la llum del dia s’adorm, i la foscor entra al pati de l’Institut d’estudis Ilerdencs, és quan es posa en marxa la força de la instal·lació.

L’arbre, ens regala un espectacle coreogràfic entre el so, llum, i els efectes especials...

Des del nucli central de la instal·lació, així com de la balconada, diferents projectors de llum robotitzada, crearan un seguit d’efectes projectats a les parets del patí.

L’espai es va transformant a partir dels efectes de llum.
El resultat és crear ambient evolvent, donant un discurs de reconeixement a la força del nadal, i a la llum com a simbologia.
Tradició i modernitat per a celebrar la connivència entre persones.

 

LA MÚSICA


La música és un element essencial en aquest projecte, perquè té un caràcter totalment complementari per la creació de les emocions i sensacions preteses.
Per aquesta ocasió proposem la combinació de músiques a partir del so que crea la natura, conjugant peces més universals conjuntament amb cors internacionals de veus blanques,  conjugats amb creacions més reconegudes pel gran públic i de caràcter més universal en el marc dels grans clàssics , arribant a crear una banda sonora pròpia del projecte, que per si sol, ja sigui un reclam i espectacle per assistir a la instal·lació.