REG. Inundacions artístiques al Canal d’Urgell

08/05/2025

Un projecte comissariat per Pau Minguet

18 i 25 de maig, 7, 21 i 28 de juny i 25 de setembre de 2025

Ponts, Juneda, Montoliu de Lleida, Mollerussa, Agramunt i Lleida

 

Reg. Inundacions artístiques al Canal d’Urgell és un projecte que empelta la creació contemporània amb els elements arquitectònics i paisatgístics que conformen la immensa xarxa de ramificacions del Canal d’Urgell. A través de la col·laboració de set artistes, el projecte busca enllaçar l'art amb  espais naturals i infraestructures antròpiques per convidar-nos, des dels llenguatges visuals propis del nostre present, a reflexionar des d’una perspectiva compromesa i crítica sobre les realitats territorials i les problemàtiques endèmiques d’aquesta part, sovint menystinguda, del país. I és que destaca la importància del Canal d’Urgell, no només com a infraestructura, sinó també com a part integral del paisatge cultural i social de la regió.

Els artistes intervindran en cinc punts emblemàtics del canal, que abasten les cinc comarques per on passa el Canal d’Urgell, totes elles a la demarcació de Lleida: la Noguera, l’Urgell, el Pla d’Urgell, les Garrigues i el Segrià.  Més enllà de les cinc intervencions, un dels projectes artístics consistirà a realitzar una peça audiovisual que relligarà totes les altres accions. Els ajuntaments de les localitats implicades col·laboren activament en el projecte.

Aquest projecte compta amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, que hi participa donant suport a la creació artística vinculada al territori i contribuint a fer visible la relació entre cultura, paisatge i memòria col·lectiva. La implicació de l’IEI s’emmarca en el seu compromís amb la promoció cultural a les comarques de Lleida i el foment de projectes que connectin art, entorn i comunitat.

 

Localitzacions i artistes


18 de maig, a les 12.30 hores. Primera Casa de Comportes, Ponts (la Noguera) – Paula Artés
L’asta d’aigua

Proposta fotogràfica per a la construcció visual de les banderes del territori que rega el Canal d'Urgell; un país eixut però ple d'aigua que neix, gràcies a la generositat del riu Segre, en un meandre entre Ponts i el Tossal.

Tot seguit visita a les instal·lacions de la Primera Casa de Comportes a càrrec de Maribel Pedrol, directora de la Fundació Canals d’Urgell.

Punt de trobada: a les 12.30 h, a l’ermita de Sant Isidre, al costat del naixement del Canal d’Urgell.

 
25 de maig, a les 11.00 hores. El salt de la segona màquina i els nou salts, Juneda (les Garrigues) – Jaume Farreny amb la col·laboració de Júlia Valero i Ignasi Pagès
Vorada

Instal·lació tèxtil que s’escampa a través de tres quilòmetres tot relligant els 265 arbres que conformen la banqueta del tram entre el salt de la segona màquina i els nou salts. Una proposta que planteja relacions simbòliques dels arbres amb la resta de paisatge agrícola del seu voltant, amb les persones que s’hi acosten i amb l’aigua de la quarta séquia del Canal. Ruta a peu i vermut popular.

Punt de trobada: a les 11.00 h, al salt de la segona màquina, Juneda.

 
7 de juny, a les 11.00 hores. Els Patamolls, Montoliu de Lleida (Segrià) – Olga Olivera-Tabeni
Paisatge amb aiguabarreig

Ruta performativa que convida a reflexionar sobre la idea preconcebuda que tenim del paisatge a través de la intel·ligència artificial en una ruta per l’últim tram del Canal d’Urgell, en el punt on les poques aigües sobrants tornen al riu Segre.

Punt de trobada: a les 11.00 h, a la Plaça Sant Isidre, Montoliu de Lleida.

 
21 de juny, a les 12.00 hores. Casa Canal, Mollerussa (el Pla d’Urgell) – Marta Bisbal Torres
Llançar paraules al Canal

Visita performativa a la Casa Canal per activar, simbòlicament, diferents aspectes amagats sobre l’arquitectura i la memòria d'aquest punt neuràlgic del Canal d'Urgell i de totes les persones anònimes que l’han conformat.

Punt de trobada: a les, 12.00 h, a l’entrada principal de la Casa Canal, Mollerussa.

 
28 de juny, a les 19.00 hores: Pont de ferro, Agramunt (l’Urgell) – Antoni Abad
H2O

Projecció audiovisual que celebra l’aigua a través d’un vídeo enregistrat amb drons d’un enorme cor que sura per sobre  del Canal. Es demana al públic assistent que porti peces de roba (bosses o samarretes) per a ser estampades.

Tot seguit concert del músic d’Almacelles, Xavier Baró. 
 
Punt de trobada: a les 19.00 h, al Pont de ferro d’Agramunt (accés a peu).

 
25 de setembre, a les 18.00 hores: Institut d’Estudis Ilerdencs, Lleida – Miquel Ardèvol i Èric de Gispert (Krik Krak)
Broll tel·lúric

Un assaig audiovisual; un seguit de retrats que conformen un recorregut per un territori on el sentit d'arrelament emergeix del subsòl per infiltrar-se en el sistema endocrí dels seus habitants. Aquesta peça documental, després d’estrenar-se, es podrà veure a altres pobles del país.
 
Punt de trobada: a les 18.00 h, a l’Aula Magna de l’IEI (plaça de la Catedral, s/n, Lleida)