La lluita per la llengua i el cas de la Catalunya nord

28/05/2024

4 de juny de 2024, 18.00 h.

Aula Magna de l’IEI + canal Streaming ieicultura.cat

 

L’IEI i Òmnium Lleida-Ponent organitzen un col·loqui sobre el present i futur de la llengua catalana.

Partint de l'experiència viscuda a la Catalunya Nord comentarem el procés de pèrdua d’influència de la nostra llengua i analitzarem la situació actual i les perspectives de futur.

 

A càrrec de:

Eugeni Casanova

Llicenciat en Ciències de la Informació i en Filosofia, i doctor en Llengua i Literatura catalanes. Ha publicat una vintena de llibres de recerca periodística, de viatges, d’historiografia i de natura, i és pioner en el gènere dels viatges lingüístics, amb títols com Viatge a les entranyes de la llengua (2003), Els parlars del Pirineu (2012) o Els gitanos catalans de França (2016). També ha dirigit documentals relacionats amb l’àmbit territorial que aborda aquest llibre: Catalunya Nord, la llengua enyorada (2020)  i Capcir, al cim del Pirineu (2021).

Joan-Lluís Lluís

Escriptor, traductor i columnista català. Al llarg de la seva trajectòria ha rebut diversos premis literaris, especialment el Premi Sant Jordi per Jo soc aquell que va matar Franco, i el Premi Òmnium a la millor novel·la de l’any per Junil a les terres dels bàrbars. Té obres traduïdes en basc, castellà, francès i txec.

Modera:

Montse Torres, membre d’Òmnium Lleida-Ponent i col·laboradora de la Secció de Llengua i Literatura de l’IEI.

 

L’acte s’iniciarà amb la presentació de dos libres:

El crit de les muntanyes. Un viatge lingüístic al Capcir, el Conflent i l’Alta Cerdanya, d’Eugeni Casanova (Premi Rafael Patxot i Jubert)

Balla amb Babel, de Joan-Lluís Lluís