XXVI Mostra de bolets de primavera i Conferència sobre les múrgoles a Catalunya

30/04/2024

XXVI Mostra de bolets de primavera de les Terres de Lleida

20 i 21 de maig de 2024, tot el dia

Pati de l’IEI

 

 

Conferència

‘El género Morchella en Cataluña’, a càrrec de Javier Marcos Martínez

20 de maig de 2024, a les 18.00h

Aula Magna IEI + Canal Streaming ieicultura.cat 

 

Les espècies del gènere Morchella són conegudes, vulgarment a Catalunya, com a arigany, múrgula o rabassola, i són molt apreciades pels aficionats i grans xefs de restaurants. En els últims anys han sofert nombrosos canvis taxonòmics i s'han publicat nombroses espècies noves. A més, Catalunya és la segona comunitat autònoma amb més espècies de Morchella a  l’Estat espanyol —un total de 22 espècies de 30 espècies—, la qual cosa suposa  el 73% de les espècies observades a Espanya.

 

Javier Marcos Martínez és llicenciat en Biologia i en Bioquímica; màster en Agrobiotecnologia; becari predoctoral FPI-INIA i docent de formació professional per a l'ocupació; expert en Micologia i en Botànica, i president fundador de l'Associació cultural, micològica i botànica Morchella, de Conca.  També és un reconegut especialista en taxonomia de fongs, que realitza consultories micològiques per a diverses empreses de truficultura i organismes de recerca. S’ha especialitzat en l'estudi del gènere Morchella, en el qual ha descrit una espècie nova per a la ciència (Morchella iberica).

Ha escrit més de 130 publicacions divulgatives i 5 de científiques per a diverses revistes i butlletins especialitzats en Micologia. Ha publicat, alhora com a coautor, en 5 llibres de la mateixa especialitat, on destaquen Cesta y setas. Guía de mano (2019); i el més recent, Saber de setas. Cómo recolectar de forma segura y sostenible, conjuntament amb Miguel Gimeno López, per a l’editoral Oberon (2024).

Ha intervingut com a expert en 74 jornades micològiques; ha pronunciat 58 conferències sobre Micologia, i ha participat en 4 tallers i 5 cursos sobre la mateixa matèria. Actualment està impartint el curs d'orientador micològic (200 hores), acreditat per l'Institut Europeu de Micologia (EMI). És, així mateix, monitor del Museu Micològic de Bronchales.