Cicle tardor Ciència a l’IEI - Gastronomia i ciència
27/10/2025
Cicle tardor Ciència a l’IEI - Gastronomia i ciència
4, 11 i 18 de novembre de 2025, a les 18.00 h
Aula Magna de l’IEI+ canal estríming
Aquest any 2025, Catalunya ha estat la primera regió europea a rebre la distinció de Regió Mundial de la Gastronomia. Aquest títol té com a objectiu promoure aquelles regions que contribueixen activament a la millora de la qualitat de vida dels seus habitants, posant en valor les cultures alimentàries, l'educació per a la salut i la sostenibilitat i la innovació gastronòmica.
En aquest marc, us proposem tres conferències de la mà d’experts que ens descobriran què hi ha darrere del que mengem: des de la química, la ciència i la tecnologia, fins al futur de la fructicultura.
PROGRAMA
Dimarts 4 de novembre de 2025
Gastronomia química
Claudi Mans Teixidó, catedràtic emèrit jubilat d'Enginyeria Química de la Universitat de Barcelona i autor del llibre La Química a la Cuina.
Des de fa una trentena d'anys, ciències com la física i la química s'han obert pas en el món dels cuiners agafant un protagonisme indubtable, no però exempt de debat. A la xerrada en veurem els orígens, els fonaments, i molts exemples de preparacions ja clàssiques com les esferificacions, les destil·lacions, la cuina al buit o les desconstruccions. I ens preguntarem si els cuiners haurien de saber una mica de química. La resposta és no, però…
Dimarts 11 de novembre de 2025
La ciència i la tecnologia que s’amaga darrere del que mengem: més salut, menys malbaratament
Olga Martin Belloso, doctora en Ciències Químiques, catedràtica de la UdL i expresidenta de la Federació Europea de Ciència i Tecnologia dels Aliments
Des de sempre, conservar els aliments ha estat clau per evitar-ne el malbaratament i garantir-ne la disponibilitat. Encara que la calor va ser la primera tecnologia usada, avui hi ha mètodes no tèrmics que preserven millor la qualitat nutricional i sensorial. Aquestes tècniques també permeten crear aliments més saludables, adaptats a necessitats específiques, i aprofitar subproductes. Així, la tecnologia alimentària contribueix a oferir productes més segurs, nutritius, sostenibles i personalitzats per a cada tipus de consumidor.
Dimarts 18 de novembre de 2025
Viatge al futur de la fructicultura. Una cursa contra rellotge
Manel Simon i Barbero, enginyer agrònom i director general d’Afrucat
En la història dels sectors econòmics de la producció alimentària, la innovació sempre s'ha produït per necessitat o per oportunitat de millora econòmica, productiva, d'eficiència o de procés.
La fructicultura del futur serà diferent o no serà. De fet ja estem canviant, i en els pròxims anys ho farem a velocitats mai vistes gràcies a la ràpida evolució tecnològica. I no, no ho farem per plaer (que també), sinó per necessitat. Alguns dels reptes que tenim al sector de la fruita són les persones, per dos motius: per manca i per excés. Ens falten persones professionals que decideixin optar pel nostre sector, ens falta relleu que opti per la fruita. Per altra banda, som un sector tremendament intensiu en mà d'obra, i aquest punt representa una doble oportunitat de millora i de competitivitat.
L'evolució tècnica i tecnològica en què estem immersos ens aporten solucions innovadores per millorar el control i, per què no, la vida dels nostres professionals, i fer el sector més atractiu. Però a la vegada ens permet automatitzar i robotitzar tasques monòtones i repetitives millorant la qualitat del procés-producte i sent més competitius, reduint, i de quina manera, la càrrega de personal que avui coneixem.
