Xavier Mulet instal·la a La Gòtika de l’Institut d’Estudis Ilerdencs la ficció fotogràfica de ‘M. Ardan. Gran viatger del segle XIX’

15/03/2024
Es podrà veure fins al 5 de maig i és, alhora, un recorregut pels orígens de la fotografia i un homenatge als viatgers i expedicionaris d’aquella època

 

La sala La Gòtika de l’Institut d’Estudis Ilerdencs acull des d’aquest divendres i fins al 5 de maig l’exposició ‘M. Ardan. Gran viatger del segle XIX’, un projecte del fotògraf i artista barceloní Xavier Mulet. La inauguració de la mostra ha comptat amb la presència del director, Andreu Vàzquez, i del mateix artista.

‘M. Ardan. Gran viatger del segle XIX’ és un projecte de fotografia-ficció en el qual Xavier Mulet (Barcelona, 1961) va començar a treballar l’any 2010 i que, abans d’arribar a l’IEI, ha itinerat per nombroses ciutats produint diverses exposicions, conferències i jornades didàctiques lúdic-festives.

El projecte s'alimenta de fonts literàries (Herman Melville, Gustave Flaubert, Guy de Maupassant, Edgar Allan Poe, Juli Verne, Robert Louis Stevenson, Josep Conrad, Charles Darwin, H. G. Wells, Mark Twain i Stendhal), però a la vegada fa un repàs detallat de la història de la fotografia a la segona meitat del segle XIX.

La invenció d'un misteriós i desconegut personatge, de pseudònim Monsieur Ardan –alter ego de Xavier Mulet– i que és escriptor, fotògraf, botànic i incansable viatger, serveix Mulet com a excusa per tractar temes com ara la recuperació d'autors desconeguts i per bussejar en conceptes com l'arxiu, la memòria, la fragmentació i la revisió de la història. Per aconseguir-ho utilitza procediments com el col·lodió humit, els ambrotips i els ferrotips, així com diversos materials com fotogrames, cianotípies, retrats en paper, material gràfic i peces reals provinents de les seves expedicions: objectes personals, eines, materials volcànics, fòssils i mostres vegetals. D’aquesta manera, el projecte reuneix els principals temes dels projectes anteriors de Xavier Mulet, com són l'autoretrat, el retrat, la fotografia de paisatge i de viatge.

Així doncs, l’exposició és alhora un recorregut pels orígens de la fotografia i un homenatge als viatgers i expedicionaris de la segona meitat del segle XIX i al seu afany per donar a conèixer nous llocs, noves espècies d’animals i plantes així com registrar i classificar les troballes. De fet, el viatge, les ciències naturals i la fotografia en el context dels grans avenços científics i tecnològics de la segona part del segle XIX són els temes que tracta aquesta exposició que mostra fotografies, espècimens i materials d’orígens molt diversos, i també les càmeres que Monsieur Ardan utilitzava en els seus viatges. És a partir d’aquests elements que l’exposició reconstrueix la vida de Monsieur Ardan.

Xavier Mulet és llicenciat en Belles Arts en l'especialitat de Fotografia, Cinema i Vídeo. Treballa en la producció, disseny i muntatge d'exposicions i exposa individualment des del 1994. Del 2008 al 2011 va formar part d'AtelieRetaguardia, plataforma de treball per a l'estudi i l'exercici del procés fotogràfic.