Xavier Garcia completa la seva visió de les realitats socials, polítiques i ambientals de Ponent i el Pirineu del darrer mig segle al llibre ‘Oponents’

07/05/2024
El periodista i escriptor ha presentat a l’Aula Magna de l’IEI aquesta obra editada per Pagès Editors

 

El periodista i escriptor Xavier Garcia ha presentat aquest dimarts a l’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs el seu llibre ‘Oponents. Assaig biogràfic de resistències del segle XX’.

Editat per Pagès Editors, a ‘Oponents’ l’autor amplia i reelabora les cròniques, els articles i els reportatges que va publicar en diversos mitjans al llarg de gairebé cinquanta anys i ofereix una panoràmica d’algunes de les realitats socials, polítiques i ambientals de les terres de la plana de Lleida i del Pirineu, viscudes durant els anys setanta i vuitanta.

Així, l’obra recull els testimonis personals d’escriptors i líders pagesos, així com els combats populars en defensa de la terra, la llengua i la cultura catalanes a Ponent, donant veu d’aquesta manera al que podríem anomenar la Catalunya no oficial, aquell conjunt de ciutadans que, des dels primers anys de la transició política (1975-1980), van mostrar la seva disconformitat amb l’estructuració dels models polítics i econòmics que ens han dut als desordres actuals.

Nascut a Vilanova i la Geltrú el 1950, el periodista i escriptor Xavier Garcia i Pujades és autor de diversos llibres d’assaig històric, biografies i ecologia, i col·laborador de nombrosos mitjans de comunicació, escrits, radiofònics i televisius. Les seves publicacions li han valgut diversos reconeixements i guardons, com el premi Xarxa d’assaig (1978), el Premi Nacional de Periodisme (1993), el Premi Ventura Gassol de relat biogràfic (1994), el Premi Rovira i Virgili (2001) i el Premi Sebastià Juan Arbó (2002).