Xavier Dolcet parla dels avenços en la lluita contra el càncer a la primera sessió del cicle ‘Nous reptes en la recerca biomèdica’ de l’IEI 

25/04/2024
Xavier Dolcet parla dels avenços en la lluita contra el càncer a la primera sessió del cicle ‘Nous reptes en la recerca biomèdica’ de l’IEI 
La segona i darrera jornada està programada per al 28 de maig i anirà a càrrec de Joan Fibla, que parlarà sobre ‘VIH, què hem après’ L’Institut d’Estudis Ilerdencs ha encetat aquest dijous el cicle Nous reptes en la recerca biomèdica.

Es tracta d’un cicle impulsat per la Secció de Medicina de l’IEI i consta de dos sessions, la primera de les quals s’ha celebrat avui sota el títol ‘Com avancem en el coneixement del càncer?’, a càrrec de Xavier Dolcet Roca. Dolcet és doctor en Biologia per la UdL, on actualment és Catedràtic d’Anatomia Patològica i imparteix les assignatures de Patologia Molecular i Càncer en el grau de Ciències Biomèdiques. La seva recerca ha estat enfocada en l’estudi dels mecanismes moleculars i cel·lulars implicats en el desenvolupament del càncer, així com en la recerca de possibles nous tractaments.A la sessió d’avui, Xavier Dolcet ha destacat que, durant els darrers anys, s’han fat grans avenços en la detecció i tractament del càncer.

Tot això ha estat possible gràcies a la investigació biomèdica. Per això és important saber com investiguem la raó per la qual les cèl·lules es tornen cancerígenes i quins experiments podem fer per combatre-les en el laboratori, com primer pas per establir les estratègies terapèutiques en les persones. Dolcet ha explicat que avancem cap a tractaments més efectius i específics per a cada tipus de càncer i pacient, és a dir, cap a una medicina més personalitzada, tot remarcant que el càncer és una malaltia greu, però que es pot curar si sabem exactament a què ens estem enfrontant.

La segona conferència del cicle es farà el dimarts 28 de maig i en ella Joan Fibla Palazón, doctor en Genètica per la Universitat de Barcelona i professor a la Universitat de Lleida des de l’any 1992, on imparteix classes a la Facultat de Medicina, parlarà sobre ‘VIH, què hem après’. Aquesta xarrada se celebrarà a les 18.00 hores i es podrà seguir presencialment a l’Aula Magna de l’IEI i també via streaming a través del canal ieicultura.cat.