Una trentena d’especialistes, a la desena edició del simposi Abrils de l’Hospital, organitzada per l’IEI en format virtual

27/04/2021
‘Hospital i malalts en temps d’epidèmies (ca. 1300-1500)’, eix temàtic d’aquesta trobada anual centrada en el món hospitalari que s’ha pogut seguir a través del canal culturaiei.cat.

La seu de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, antic Hospital General de Santa Maria, ha rememorat, virtualment, durant dos dies –dilluns i dimarts– aquest passat hospitalari amb motiu dels Abrils de l’Hospital, una trobada anual que, des de fa deu anys, aplega especialistes d’abast internacional per debatre al voltant del passat, del present i del futur del món hospitalari.

Aquesta era la desena edició dels Abrils de l’Hospital, una activitat que enguany s’ha desenvolupat de manera virtual i que s’ha pogut seguir a través del canal culturaiei.cat. Malgrat aquesta format telemàtic, l’esperit de la trobada ha estat el mateix, i vint-i-vuit especialistes han estat cridats a compartir les seves investigacions sobre ‘Hospitals i malalts en temps d’epidèmies (ca. 1300-1500)’, que era el tema principal d’aquesta edició.

El simposi volia, doncs, estudiar des de diferents perspectives l’impacte que les malalties altament contagioses van tenir durant l’edat mitjana i inicis de la moderna, o almenys d’aquelles epidèmies que estan documentades, i conèixer quines eines s’utilitzaven per evitar el contagi i per tractar els malalts i, sobretot, el paper que els hospitals, llatzerets i morberies van tenir en aquestes situacions.

L’estudi dels hospitals passa, inevitablement, per la coneixença dels seus usuaris, els pacients, dels quals la documentació n’acostuma a dir ben poca cosa. És per aquest motiu que el simposi ha volgut posar l’accent en la figura del pacient i observar, des del punt de vista del malalt, com es van viure i superar les diferents epidèmies. El paper dels hospitals davant la malaltia, les mesures polítiques i sanitàries per afrontar l’epidèmia, medicina i pesta, i les conseqüències econòmiques i institucionals de les epidèmies en el territori urbà i rural han estat alguns dels eixos del simposi.