Un total de 55 originals opten als Premis Literaris 2023, que es lliuraran divendres 17 a la nau central de la Seu Vella de Lleida  

09/11/2023

Del conjunt d’obres presentades, 20 concorren al Premi d’assaig Josep Vallverdú i 35 ho fan al 28è Premi de poesia Màrius Torres

Els guardons, convocats per la Paeria i la Diputació de Lleida a través de l’IEI, estan dotats amb 9.000 euros cadascun

L’acte de lliurament culminarà una setmana en què s’han programat presentacions de llibres, l’acció ‘Articulant Josep Vallverdú’ i l’espectacle poètic ‘Cels canviants’

 

Un total de 55 originals, 20 en el 40è Premi d’assaig Josep Vallverdú i 35 en el 28è Premi de poesia Màrius Torres optaran als Premis Literaris 2023, guardons que s’han presentat aquest matí i que es lliuraran divendres vinent, 17 de novembre, a la Seu Vella de Lleida.

A l’acte de presentació, celebrat a la Sala Alfred Pereña de la Regidoria de Cultura de la Paeria, hi han participat la vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Estafania Rufach, l’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, i la regidora de Cultura, Pilar Bosch. Els Premis Literaris estan convocats per l’Ajuntament de Lleida i la Diputació de Lleida a través de l’IEI, una entesa que ha volgut posar en valor Fèlix Larrosa en la seva benvinguda.

A continuació, Estefania Rufach ha ofert diferents detalls referents a la dotació, la participació i el jurat. Així, tots dos premis estan dotats amb 9.000 euros. Pel que fa als participants, com ha quedat dit, s’han presentat 55 originals en total, repartits entre els 20 que opten al Vallverdú i els 35 que concorren al Màrius Torres. Quant a la procedència de les obres presentades, els treballs participants al Vallverdú provenen de Barcelona, Tarragona, el País Valencià i les Illes Balears, tot i que hi ha originals que s’han lliurat en mà dels quals se’n desconeix la procedència. El mateix passa amb les obres que opten al Màrius Torres, amb treballs provinents de Lleida, Barcelona, Girona, el País Valencià, les Illes Balears i Múrcia, a més d’altres lliurats en mà.

Sobre la composició dels jurats, el del 40è Premi d’assaig Josep Vallverdú està format per Anna Ballbona, Jaume Barrull, Anna Berga, Gabriella Gavagnin i Joan Roig, mentre que el del 28è Premi de poesia Màrius Torres compta amb Eva Baltasar, Mireia Calafell, M. Antònia Massanet, Pere Pena i Jordi Virallonga.

Per la seva part, Pilar Bosch ha informat sobre el programa d’actes literaris que se celebraran al llarg de la setmana vinent, previs al lliurament dels premis. Els actes s’iniciaran el dilluns 13 (19.00 h) a la Sala 2 Teatre de l’Escorxador amb la presentació de les obres guanyadores dels Premis literaris 2022: ‘La serp i la poma: al voltant del llenguatge poètic’, de Josep M. Sala-Valldaura (39è Premi d’assaig Josep Vallverdú 2022), a càrrec de Carme Vidalhuget, directora de la col·lecció Argent Viu d’assaig de Pagès Editors, i ‘Llavors’, de la poeta  Marina Miralles (27è Premi de poesia Màrius Torres 2022), a càrrec d’Àngels Marzo, directora de la col·lecció La Suda de poesia de Pagès Editors.

El dimarts 14, a les 19.00 hores, tindrà lloc l’acció ‘Articulant Josep Vallverdú’, en què destacats periodistes i escriptors de Lleida (Marta Alòs, Ramon Badia, Joan Cal, Josep Ramon Correal, Pau Echauz, Carles Gené, Mònica Mombiela i Carme Vidal) donaran veu a una selecció d’articles i col·laboracions de Josep Vallverdú, de temàtica, to i registre diversos, tot plegat en motiu del centenari del naixement de l’autor i posant el focus en el seu vessant de l’assagista en premsa, en revistes i publicacions periòdiques. L’acte se celebrarà a la sala 2 del Teatre de l’Escorxador.

Passant al dimecres 15, en aquest mateix espai es desenvoluparà l’espectacle poètic ‘Cels canviants’, una posada en escena del primer llibre de poemes de Núria Perpinyà, guanyadora amb Xavier Macià del primer Premi d’assaig Josep Vallverdú. Se n’oferiran dos sessions, a les 18.00 i a les 19.30 hores.

Els actes tindran el seu punt culminant el divendres 17 (19.00 h) a la nau central de la Seu Vella de Lleida amb el lliurament dels Premis Literaris 2023. Aquest acte es clourà amb l’acció literària titulada ‘Josep Vallverdú, el cranc que sempre va endavant’, interpretada pels actors Àngels Bassas i Pep Planas i que comptarà amb la música de Sporadik Brass (músics de l'Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida-OJC) i LleidArt Ensemble (Ariadna Gabarrell al violí), a més de la participació d’alumnes de l’Aula Municipal de Teatre, tot plegat sota una idea, guió i direcció de Rosa Mesalles i amb Jordi Làrios als audiovisuals. Com en tots els actes de la setmana, l’entrada serà lliure i gratuïta, amb l’aforament limitat a la capacitat de l’espai.