‘Tres’ s’endú el Premi Institut d’Estudis Ilerdencs al Millor Llargmetratge de Ficció de la 12a edició del festival Som Cinema

24/10/2021
El director de l’IEI, Joan Josep Ardanuy, ha lliurat el guardó, dotat amb 5.000 euros, a una cinta dirigida per Juanjo Giménez i protagonitzada per Marta Nieto i Miki Esparbé.

 

El director de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Joan Josep Ardanuy, ha participat aquest diumenge en l’acte de cloenda i lliurament de premis de la 12a edició del Som Cinema, que ha tingut lloc a la Sala Alfred Perenya de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Lleida.

Ardanuy ha estat l’encarregat de lliurar el Premi IEI al Millor Llargmetratge de Ficció, un guardó dotat amb 5.000 euros i que s’ha endut la pel·lícula 'Tres', dirigida per Juanjo Giménez. A més d’Ardanuy, l’acte ha comptat amb la participació de Jaume Rutllant, regidor de Cultura, Ciutat i Transició Ecològica de l’Ajuntament de Lleida, i de Judith Vives, directora artística de Som Cinema, entre d’altres.

Pel que fa a la resta de guardons, el Premi del Jurat ha estat per a ‘El ventre del mar’, dirigida per Agustí Villaronga; el de Millor Curmetratge de Ficció se l’ha endut ‘Inefable’, dirigit per Gerard Oms; el de Millor Curtmetratge Documental ha estat per a ‘Naturaleza muerta’, dirigit per Carolina Astudillo; el de Millor Llargmetratge Documental ha correspost a ‘El retorn, la vida després de l'ISIS’, dirigit per Alba Sotorra; i la Menció del Jurat al Documental ha estat per a ‘Mrs. Death’, dirigit per Sílvia Ventayol.

Tant en la secció de curts com en la de llargs, el jurat ha estat format per Meritxell Colell, Carlos R. Ríos i Yolanda Olmos, mentre que en la de documentals, el jurat l’han format Ceci Artigues, Ferran Farré i Aida Bañeres.

En el cas del llargmetratge guardonat amb el Premi IEI, es tracta d’una cinta de 96 minuts de durada dirigida per Juanjo Giménez i produïda per Nadir Films, Frida Films, M-Films i Tres la Película Frida Nadir AIE sobre un guió del mateix Juanjo Giménez i Pere Altimira. Marta Nieto, Miki Esparbé, Francisco Reyes, Luisa Merelas i Cristina Iglesias són els intèrprets d’una pel·lícula que compta amb la música de Domas Strupinskas i la fotografia de Javi Arrontes.

‘Tres’ presenta la història de ‘C.’, una dona que és dissenyadora de so. Gaudeix amb el seu treball. Passa moltes hores sola, gravant efectes de sala, wild tracks, editant, barrejant. L’estudi és el seu últim refugi: un lloc on deixa de banda les relacions avariades que manté amb la seva ex parella, amb la seva anciana mare i amb els seus companys de feina. Tot i que no n’és conscient, C. està començant a desincronitzar-se. Com si fos una pel·lícula mal sonoritzada, el seu cervell ha començat a processar el so més tard que les imatges. Tot d’una està curada, però ja no és la mateixa. La seva odissea sensorial l’ha fet madurar. Ara disposa d’una segona oportunitat. Està a les seves mans no deixar-la escapar.

Organitzat per la Paeria de Lleida amb el suport de l’Institut d’Estudis Ilerdencs i la Diputació de Lleida, Som Cinema-Visual Art, Festival de l’Audiovisual Català de Lleida ha projectat durant els quadre dies de certamen (del 20 al 24 d’octubre) una seixantena de films en quatre espais de la ciutat: l’ScreenBox Lleida, l’Auditori del Campus de Cappont de la UdL, Ilerna i el Cafè del Teatre.

En concret han estat 18 llargmetratges, 9 dels quals de ficció en la secció oficial, 6 documentals i 3 en sessió especial, i 47 curtmetratges, 13 dels quals en la secció oficial de ficció, 5 en la de documentals, 11 al III Concurs ‘Som Secundària’ i 18 curts d’escoles de cinema.

Som Cinema-Visual Art tanca, doncs, la seva 12a edició plenament consolidat com a plataforma per a la promoció del cinema i altres formats audiovisuals de producció catalana realitzats per nous creadors i productors. El festival és, avui per avui, l’únic dedicat exclusivament a la promoció del cinema produït en els territoris de cultura i parla catalana, realitzats per nous creadors i productors.