Tres propostes a la tercera edició d’Òc Cultura, que es consolida com a eina de divulgació de la cultura i la llengua occitanes

19/10/2023
La música d’Eric Fraj, l’humor de Ferriol Macip i els pòdcasts de País Invisible i Sons occitans formen el programa

Se celebrarà del 20 al 27 d’octubre sota l’organització de la Secció d’Occità Aranès de l’Institut d’Estudis Ilerdencs

 

La Secció d’Occità Aranès de l’Institut d’Estudis Ilerdencs ha organitzat la tercera edició del festival Òc Cultura, que en aquesta ocasió comptarà amb tres iniciatives que se celebraran entre el 20 i el 27 d’octubre.

‘Òc Cultura. Jo sò er aute’ és una iniciativa vehiculada a través de la Secció d’Occità Aranès de l’IEI i coordinada per Mariona Miret, que proposa un viatge a través de la cultura, la història i la llengua d’òc. Després de dues edicions, la tercera consolida aquest festival que proposa a la ciutadania de Lleida acostar-se a Occitània de la mà dels seus artistes, divulgadors i pensadors, per experimentar en primera persona aquesta cultura.

El festival aprofundeix en la manera de narrar la realitat que té una cultura als marges de la societat, amb una llengua minoritzada, l’occità, i perfilar-ne els elements que la fan diferent de les narratives ‘universals’. El dilema-pregunta ‘Jo soc l’altre?’, lema d’aquesta edició del 2023, pretén reflexionar sobre la manera com es constitueix la identitat col·lectiva. Pot una cultura definir-se a si mateixa sense agafar com a referència les altres cultures? El que identifiquem com a separat a nosaltres, diferent, “l’altre”, realment està fora de mi o soc jo?

Entrant més en detall en la programació, la música serà la protagonista de la primera activitat d’Òc Cultura 2023, aquest divendres 20 d’octubre. Eric Fraj és un cantautor caracteritzat pel seu eclecticisme musical i poètic. De mare flamenca i pare occità, les seves cançons exploraran el mirall de la cultura occitana davant del reflex dels altres miralls-cultures, ja que presenta a Lleida un repertori amb cançons no només occitanes sinó també en català, castellà i francès.

A la segona jornada, el dijous 26, serà l’humor, gènere novetat de la present edició d’Òc Cultura, el que ens proposa de venir a descobrir els complexos occitans mentre ens tronxem de riure. El polifacètic Ferriol Macip ens explicarà, en una xerrada humorística, anècdotes viscudes en territori occità sobre l’actitud dels parlants envers la llengua. La realitat occitana emergirà, així, tal com és, sense artificis, en la seva complexitat.

A la tercera sessió, el divendres 27, els pòdcasts occitans “a la fresca” faran vibrar a tot aquell que s’hi acosti amb Occitània, des del seu vessant musical i periodístic més fresc. Una emissió en directe amb un equip trencador, és la fusió en primícia de dos pòdcasts que han eclosionat recentment: el País Invisible + Sons occitans.

Totes les activitats són gratuïtes i sense inscripció prèvia. Hi haurà retransmissió en directe dels pòdcasts a la fresca al canal de Youtube del País Invisible.

Les tres propostes, l’horari i les dates de l’activitat són:

 

Concert d’Eric Fraj: “La vida”

Divendres, 20 d’octubre – 19h

Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs

 

Xerrada humorística de Ferriol Macip: “Désolé, monsieur, no hi puc fer res”

Dijous, 26 d’octubre – 18h

Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs

 

Pòdcasts occitans “a la fresca”: País invisible + Sons occitans

Divendres, 27 d’octubre – de 17 a 20 hores

Pati de l’Institut d’Estudis Ilerdencs