The Tyets, La Mushkaa, Los 80 Principales, el Festival de la Porta Ferrada, Love Of Lesbian i Alba Careta, entre els guanyadors dels Premis ARC, lliurats a Lleida

29/11/2023
Joan Talarn celebra que es consolidi la itinerància de l’esdeveniment i que el model de Lleida es pugui replicar arreu del país

Abans de la gala, la Diputació ha impulsat la jornada de treball ProArc 2023 Lleida, un punt de trobada entre els professionals i les empreses del sector amb l’administració pública local

 

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha participat aquest dimecres al vespre en la Gala de lliurament de la 21a edició dels Premis ARC de la Indústria Musical del Directe, que s’ha celebrat al Palau de Congressos La Llotja de Lleida.

A l’acte també hi han pres part l’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa; la delegada del Govern a Lleida, Montse Bergés; i la presidenta d’ARC Associació Professional de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya, Raquel Bassas. A més, hi han assistit, entre d’altres, el president del Consell Comarcal del Segrià, David Masot; i el director de l’Àrea de Música de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), Xavier Cester. La Diputació de Lleida també ha estat representada per la diputada i vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach; les diputades Cristina Morón, Sandra Marco, Núria Palau i Rosalia Carnicé, i el diputat Antoni Carré.

En el seu parlament, Joan Talarn ha expressat l’orgull i la satisfacció que suposa per a les Terres de Lleida “acollir la segona edició descentralitzada d’un esdeveniment nacional com és aquest, la gala dels premis de referència de la indústria musical del directe a Catalunya”.

En aquesta mateixa línia, el president de la Diputació ha afegit que, un cop “consolidada la itinerància, confio que el model de Lleida el pugueu replicar arreu del país sencer, perquè la música també forma part del gran relat de la nació catalana”.

Talarn, que ha lliurat el premi a ‘Millor artista o grup revelació’, ha tingut també un record per qui fou gerent de l’Associació ARC i un dels grans impulsors d’aquests premis, Albert Mas, que ens va deixar aquest passat mes d’octubre.

Enguany, els premis s’han celebrat per segona vegada consecutiva a la capital del Segrià, per tal de continuar treballant en un equilibri cultural del territori, fomentar la contractació artística a la província i garantir l’accés a la cultura per part igual de tota la societat. Durant el transcurs de la gala, a banda de premiar els guanyadors, el públic assistent ha pogut gaudir de les actuacions de Ramón Mirabet, Júlia Blum, Alidé Sans i Maruja Limón.

Han estat 12 els Premis ARC atorgats durant la gala i emmarcats dintre de 12 categories. Així doncs, The Tyets han fet seu el premi de millor gira d’artista d’autoria pròpia, mentre que les Festes del Tura han aconseguit el premi a la millor programació de Festa Major. L’Orquestra Selvatana ha estat escollida dintre de la categoria d’orquestra o grup de ball i El Pot Petit com a millor gira d’artista o grup per públic infantil o familiar. Love of Lesbian ha aconseguit el premi a la millor gira internacional i Alba Careta ha estat guardonada com a millor gira d’artista o grup de jazz, música clàssica o música tradicional.

D’altra banda, els premis a les millors programacions musicals han recaigut per un costat, al Festival de la Porta Ferrada dintre de la categoria de festival i/o cicles de concerts, a la Nova Jazz Cava (Terrassa) com a espai musical o sala de concerts, i al Festival Càntut com a millor programació de festival en petit format .

Aquesta 21a edició dels PREMIS ARC també han guardonat a Allò Que No Sona com a millor programa musical, a Los 80 Principales com a millor gira de versions o tributs i La Mushkaa com a millor artista o grup revelació.

Impulsar la professionalitat i competitivitat en el sector de la indústria musical del directe, crear complicitat entre el sector (artistes, professionals, empreses i entitats) i institucions públiques i contribuir a la descentralització i equiparació cultural del territori per garantir l’accés a la cultura a tota la societat catalana, són factors claus que han originat que aquests premis siguin diferents i hagin volgut aprofitar la força del seu 21è aniversari per celebrar-ho fora de la capital catalana per segona vegada a la seva història.

En aquest cas ha estat Lleida, altra vegada, la ciutat d’acollida dels premis i on ha tingut lloc la 2a jornada de treball ProARC 2023 Lleida que ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Lleida, de l’Institut d’Estudis Ilerdencs i del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida. ProARC 2023 Lleida ha estat un punt de trobada entre els professionals i les empreses del sector amb els responsables tècnics i polítics de l’administració pública local i altres entitats com possibles patrocinadors on els diferents Ajuntaments han exposat les seves necessitats i el sector ha presentat les seves propostes amb la finalitat de potenciar la contractació artística a la província de Lleida, generar activitat econòmica en el territori i oportunitats de negoci pels artistes, les empreses del sector i tota la seva cadena de valor.

GUANYADORS DELS PREMIS ARC 2023

ARTISTA O GRUP REVELACIÓ

La Mushkaa

MILLOR GIRA D’ARTISTA O GRUP DE JAZZ, MÚSICA CLÀSSICA O MÚSICA TRADICIONAL

Alba Careta

MILLOR GIRA D'ARTISTA O GRUP D'AUTORIA PRÒPIA

The Tyets

MILLOR GIRA D'ARTISTA O GRUP PER A PÚBLIC FAMILIAR

El Pot Petit

MILLOR GIRA DE GRUP DE VERSIONS O TRIBUTS

 

Los 80 principales

MILLOR GIRA D'ORQUESTRA O GRUP DE BALL

Orquestra Selvatana

MILLOR GIRA INTERNACIONAL D’ARTISTA O GRUP

Love Of Lesbian

MILLOR PERIODISTA O PROGRAMA MUSICAL

Allò Que No Sona

MILLOR PROGRAMACIÓ DE FESTA MAJOR

Festes del Tura

MILLOR PROGRAMACIÓ D'ESPAI MUSICAL O SALA DE CONCERTS

Nova Jazz Cava (Terrassa)

MILLOR PROGRAMACIÓ DE FESTIVAL I/O CICLE DE CONCERTS DE MITJÀ O GRAN FORMAT

Festival de la Porta Ferrada

MILLOR PROGRAMACIÓ DE FESTIVAL I/O CICLE DE CONCERTS PETIT FORMAT

Festival Càntut. Cançons de tradició oral