Talarn destaca la gran feina dels centres penitenciaris en l’acte de lliurament dels Premis Marraco i obertura de l’exposició

19/11/2021
L’Espai iX acull una mostra dedicada a uns guardons als quals han concorregut 159 creacions de reclusos de vuit centres penitenciaris de Catalunya i Andorra

 

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha presidit aquest divendres l’acte de lliurament dels guardons del 33è Premi Marraco de ceràmica, pintura i escultura, així com la inauguració de l’exposició amb les obres participants, que es pot veure a l’Espai iX de l’Institut d’Estudis Ilerdencs.

A l’acte hi han intervingut, a més de Joan Talarn, el director general d’Afers Penitenciaris, Cèsar Galván, el regidor de Ciutat i Cultura de l’Ajuntament de Lleida, Jaume Rutllant, i la cap de Programes d’Educació social del CP Ponent, Begoña Ferrero. També hi han assistit, entre d’altres, Montse Meseguer, directora dels Serveis Territorials del Departament de Justícia a Lleida; Aurora Morell, directora del Centre Penitenciari Ponent; Balbino González, director del Centre Obert de Lleida; Oriol Magriñà, director adjunt d’Institucions Penitenciàries d’Andorra; Joan Busqueta, vicerector de Cultura i Extensió Universitària de la UdL; i Rafael Badia, president de l'Associació d'Arts de Ponent.

El Centre Penitenciari Ponent i del Departament de Justícia són els organitzadors d’aquest certamen que enguany ja arriba a la seva 33a edició i que compta amb la col·laboració de la Diputació de Lleida, de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, de l’Ajuntament de Lleida, del Cercle de Belles Arts, que atorga els premis, i de l’Associació d’Arts de Ponent i prestigiosos artistes locals que formen part del jurat. El president de la Diputació ha fet entrega del diploma del 1r Premi Marraco en modalitat de ceràmica a un dels alumnes del taller de ceràmica del CP Ponent en representació dels guanyadors.

En la seva intervenció, Joan Talarn ha felicitat a tots els premiats i als organitzadors del certamen, però també als professionals que treballen en els centres penitenciaris, ja que “ajuden a fer una societat millor”. Així Talarn, tot recordant els seus inicis en el món laboral en el CP Ponent, ha volgut destacar la gran feina que fan els centres penitenciaris, “ajudant a les persones que encara no han trobat un camí, a trobar-lo, i ajudant a aquelles persones que necessiten ajuda”. Posant com a exemple aquesta exposició, Talarn ha explicat que “actes com els d’avui ajuden a visualitzar la gran feina que fan els centres penitenciaris”. Així, ha convidat a la societat lleidatana a que vingui a veure aquesta exposició. El president també ha destacat la capacitat que s’ha tingut des de Lleida “per organitzar un premi d’art que dona cabuda a tot el territori” i el fet que aquest premi Marraco surti de l’àmbit penitenciari i es pugui presentar en un espai com l’Institut d’Estudis Ilerdencs.

El Premi Marraco és el més antic dels guardons organitzats pels tallers artístics dels centres penitenciaris catalans. S’atorguen premis a les tres modalitats del concurs (pintura, ceràmica i escultura/instal·lacions) en dues categories: tema lliure i un premi especial que cada any té una temàtica diferent, que enguany està dedicada a ‘Blau, color de sensacions’.

Pel que fa a les obres presentades, han estat un total de 159, de les quals 28 corresponen a la categoria de ceràmica, 11 a la de ceràmica especial, 36 a pintura, 35 a pintura especial, 34 a escultura i 15 a escultura especial. Pel que fa a la seva procedència, el Centre Penitenciari Ponent ha estat el més representant amb 64 obres, seguit del de Quatre Camins, amb 21, Brians 2 (20), Dones (18), Brians 1 (16), Mas Enric (9), Andorra (8) i Lledoners (3).

Els interns del CP Ponent i monitors artístics han recollit els diplomes en representació dels premiats a qui la seva situació processal no els ha permès sortir a recollir-los en persona. En acabat l’acte de lliurament de premis, s’ha efectuat una visita comentada a l’exposició a càrrec d’Anna Boria i Montse Casañé, monitores de pintura i ceràmica del Centre Penitenciari Ponent.

Aquests guardons van nàixer arran del primer contacte entre ciutat, art i presó de Lleida quan, l’any 1988, un intern del Centre Penitenciari Lleida 2 va guanyar un premi al concurs de pintura ràpida de la Festa Major de Lleida. A partir d’aquí es va crear un certamen propi per a les persones tancades a la presó de la ciutat que després es va estendre a la resta de presons catalanes i l’exposició es va començar a traslladar fora dels murs de la presó. Fins i tot es va internacionalitzar amb la participació actual del Centre Penitenciari d’Andorra i de la presó francesa de Lannemezan en el passat.

 

Relació d’obres premiades:
 

MODALITAT CERÀMICA

Primer premi, dotat amb 200 euros i diploma acreditatiu a l’obra:

‘ABORIGEN’, de Antonio Gómez Pérez (CP Ponent)

Segon premi, dotat amb 150 euros i diploma acreditatiu a l’obra:

‘COP DE GENI’, de J. Miguel Cerrillo Tomás (CP Mas Enric)

Tercer premi, dotat amb 75 euros i diploma acreditatiu a l’obra:

‘ORIGEN’, de Julio Pombo Ríos (CP Ponent)

Accèssit, amb diploma acreditatiu a l’obra:

‘DECONSTRUIDO’, de J. Miguel Cerrillo Tomás (CP Mas Enric)

Premi especial dedicat a ‘Blau, color de sensacions’, dotat amb 100 euros a:

‘TRISTE FAMILIA AZUL’, de J. Miguel Cerrillo Tomás (CP Mas Enric)

Accèssit Premi especial, amb diploma acreditatiu a l’obra:

‘GERRO BLAU ESGRAFIAT’, de Hicham Aoulad Abdelmalik (CP Ponent)

 

MODALITAT PINTURA

Primer premi, dotat amb 200 euros i diploma acreditatiu a l’obra:

‘SOMNI’, de Jordi Auladell Morente (CP Quatre Camins)

Segon premi, dotat amb 150 euros i diploma acreditatiu a l’obra:

‘RITME’, de Carlos Bartolí Vendrell (CP Ponent)

Tercer premi, dotat amb 75 euros i diploma acreditatiu a l’obra:

‘LA CIUTAT’, de Vicente Oro Martínez (CP Brians 2)

Accèssit, amb diploma acreditatiu a l’obra:

‘REFLEX’, de Pedro Pérez Chirinos (CP Brians 2)

Premi especial dedicat a ‘Blau, color de sensacions’, dotat amb 100 euros a:

‘ESPERA’, de Carlos López Romero (CP Brians 2)

Accèssits Premi especial, amb diploma acreditatiu a les obres:

‘FEMINITAT’, de Marco Aurelio Chaves Soares (CP Andorra)

‘SOLITUD EN BLAU’, de Garis Barkauskas (CP Brians2)

 

MODALITAT ESCULTURA I INSTAL·LACIONS

Primer premi, dotat amb 200 euros i diploma acreditatiu a l’obra:

‘CORAL AZUL’, de Carlos Eduardo Contreras Hernández (CP Brians 2)

Segon premi, dotat amb 150 euros i diploma acreditatiu a l’obra:

‘SIETE RAZONES PARA NO DEJAR DE’, de Carlos A. Vera Medina (Brians 2)

Tercer premi, dotat amb 75 euros i diploma acreditatiu a l’obra:

‘BAJAR A AZUL’, de Javier Garcia Domínguez (CP Brians 2)

Accèssit, amb diploma acreditatiu a l’obra:

‘TÚNELS’, de Jaouad Essalhi (CP Ponent)

Premi especial dedicat a ‘Blau, color de sensacions’, dotat amb 100 euros a:

‘VERMELL SOBRE BLAU’, de Miguel Escudero (CP Brians 1)

Accèssit Premi especial, amb diploma acreditatiu a l’obra:

‘TODO PASA’, de Francisco Aguadé (CP Brians1)