Som Cinema oferirà una seixantena de films de ficció i documental de dimecres a diumenge amb el recolzament de l’IEI

18/10/2021
La 12 edició del certamen s’ha presentat avui en un acte en què hi ha participat el director de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Joan Josep Ardanuy

L’ScreenBox Lleida, l’Auditori del Campus de Cappont, Ilerna i el Cafè del Teatre, espais on es podran veure 18 llargmetratges i 47 curtmetratges.

 

Som Cinema-Visual Art, Festival de l’Audiovisual Català de Lleida, ha presentat aquest dilluns la seva 12a edició. Organitzat per la Paeria de Lleida amb el suport de l’Institut d’Estudis Ilerdencs i la Diputació de Lleida, el certamen se celebrarà del 20 al 24 d’octubre i projectarà una seixantena de films de ficció i documental, així com presentacions i cinefòrums de les pel·lícules.

La presentació ha tingut lloc avui a la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Lleida, en un acte que ha comptat amb la participació de Miquel Pueyo, alcalde de Lleida; Jaume Rutllant, regidor de Ciutat i Cultura; Joan Josep Ardanuy, director de l’IEI; i Judith Vives, assessora artística de Som Cinema.

Joan Josep Ardanuy ha felicitat a tota l’organització de Som Cinema, ja que és un “projecte molt potent que sorgeix de la implicació de moltes persones que estimen el cinema i més, tenint en compte que es fa en una ciutat que es queda deserta d’infraestructures cinematogràfiques”. En especial, ha volgut agrair a l’ScreenBox Lleida la seva dedicació i implicació en projecte. Com ha dit Ardanuy, “Som Cinema convertirà Lleida en la capital de moltes coses per la capacitat d’aglutinar produccions d’un espai cultural i lingüístic compartit”.

En total, es projectaran 18 llargmetratges, 9 dels quals de ficció en la secció oficial, 6 documentals i 3 en sessió especial, i 47 curtmetratges, 13 dels quals en la secció oficial de ficció, 5 en la de documentals, 11 al III Concurs ‘Som Secundària’ i 18 curts d’escoles de cinema.

Som Cinema-Visual Art se celebrarà en diferents espais de la ciutat de Lleida amb projeccions a l’ScreenBox Lleida, l’Auditori del Campus de Cappont de la UdL, Ilerna i el Cafè del Teatre. Les entrades per a la inauguració, prevista pel dijous 21 a les 19.00 hores a l’Auditori del Campus de Cappont amb la projecció del documental ‘El retorn, la vida després de l’ISIS’, són gratuïtes. Per adquirir-les cal inscriure’s a la plataforma Entràpolis a través de l’enllaç: https://www.paeria.cat/entrades/web/cultura/. La cloenda, amb el lliurament de premis, es farà diumenge a les 19.00 hores al Cafè del Teatre.

Som Cinema-Visual Art arriba a la 12a edició consolidat com a plataforma per a la promoció del cinema i altres formats audiovisuals de producció catalana realitzats per nous creadors i productors. El festival ofereix el seu aparador a les produccions audiovisuals més recents, joves i arriscades realitzades des de les escoles de cinema, productores independents o àrees d’audiovisuals universitàries dels territoris de parla catalana. És, ara per ara, l’únic festival dedicat exclusivament a la promoció del cinema produït en els territoris de cultura i parla catalana (Catalunya, Franja de Ponent, València, Balears, Andorra, Catalunya Nord i Alguer), realitzats per nous creadors i productors.

Dins la Secció Oficial de Llargmetratges de Ficció es projectaran films com ‘Lucas’ del director Álex Montoya, guardonat amb la Biznaga de Plata a la millor pel·lícula i al millor intèrpret masculí, i premi del públic de la Secció ZonaZine del Festival de Màlaga 2021; ‘Las consecuencias’ de Claudia Pinto, guanyador de la Biznaga de Plata a la millor interpretació femenina de repartiment i premi especial del jurat de la crítica també al passat Festival de Màlaga, i ‘El ventre del mar’, d’Agustí Villaronga, premiat amb la Biznaga d’Or a la millor pel·lícula, Biznaga de Plata a la millor direcció i al millor guió, Biznaga de Plata al millor actor, a la millor fotografia i a la millor música.

Així mateix, dins la Secció Oficial de Llargmetratges també a concurs es podran veure ‘Cosmética del enemigo’ de Kike Maillo; ‘Ovella’ de Marc Puig, Júlia Marcos, Daria Molteni i Sergi Rubio; ‘La desvida’ d’Agustín Rubio; ‘Voces rotas’ d’Héctor Fáver; ‘Isaac’ d’Ángeles Hernández i David Matamoros, i ‘Tres’ de Juanjo Giménez.

En la Secció Oficial de Llargmetratges Documentals es podrà veure ‘El retorn, la vida després de l’ISIS’ d’Alba Sotorra, que serà la pel·lícula inaugural del festival; ‘Dorothea y el Myotragus’ de Marta Hierro i Núria Abad; ‘Constante y el Floridita de Hemingway’ de Ramon Vilaró; ‘La cigüeña de Burgos’ de Joana Conill; ‘Mrs. Death’ de Sílvia Ventayol, i ‘Mal de caña’ de Juan A. Zapata.

El III Concurs ‘Som Secundària’ comptarà amb curtmetratges de quatre centres de Secundària com són l’IES Caparrella (Lleida), l’IES Josep Lladonosa (Lleida), l’IES Torre Queralt (Lleida) i l’IES La Serra (Mollerussa).

En les Sessions Especials, fora de concurs, d’aquesta edició del festival es projectaran els llargmetratges ‘Ama’ deJúlia de Paz, guardonat amb la Biznaga de Plata a la millor interpretació femenina al Festival de Malaga 2021 i el Premi Feroz de la crítica; ‘Mediterráneo’ de Marcel Barrena, i ‘El buen patrón’ de Fernando León de Aranoa.

I també dins les Sessions Especials es podran veure curtmetratges de les escoles de cinema ILERNA, l’Escola Catalana de Cinema i Televisió (ECCIT) i l’Aula Municipal de Teatre de Lleida.

Podeu consultar més detalls i la programació a: https://www.somcinema.cat/.