Set concerts al Festival de Música de Rialp, que estrena direcció artística i aposta pels instruments de corda fregada

19/07/2022
El violinista Quim Térmens és al capdavant d’un esdeveniment se celebrarà del 30 de juliol al 21 d’agost
Adriana Alcaide, Ensemble Pyrene, Oleguer Aymamí, Hirundo Maris, Symbolic Duo, SolNegre            i Coloma Bertran formen el cartell

L’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs ha estat l’escenari, aquest dimarts, de la presentació de la 22a edició del Festival de Música de la Vila de Rialp 2022, un esdeveniment que oferirà set concerts del 30 de juliol al 21 d’agost.
L’acte ha comptat amb la participació de l’alcalde de Rialp, Gerard Sabarich; el director artístic del Festival, Quim Térmens; i el cap de Promoció i Màrqueting del Patronat de Turisme, Juli Alegre, a més del director de l’IEI, Joan Josep Ardanuy.
El festival presenta enguany un canvi en la direcció artística, ara en mans del violinista Quim Térmens. Es pretén iniciar una nova etapa continuant amb l’enorme tasca cultural i musical realitzada fins ara i amb un ferm compromís amb el territori. Uns retocs en el concepte del festival per dotar-lo d’una personalitat artística pròpia i que, amb un criteri temàtic de fons, pugui englobar un màxim de diversitat en la seva programació, de manera que s’apropi encara més a les persones del territori i també en sigui un referent per a les persones visitants.
Un concepte de Festival basat en els instruments de corda fregada com a centre del seu concepte musical, aspecte que garanteix un fons temàtic alhora que una gran diversitat en els estils i en les seves possibilitats de programes de concert i que pot generar i desenvolupar un munt d’activitats paral·leles en un futur, enriquint-ne el seu contingut. També es vol apostar per englobar diferents estils musicals i per ser una mostra musical internacional i estatal, però donant importància clara a formacions del país, i sense oblidar de donar espai professional a les noves fornades de músics que genera el país.
Tot plegat marcat, a més, per uns paràmetres basats en garantir la viabilitat econòmica de cada edició i en facilitar la presència del públic amb preus d’entrades no restrictives; en una gestió professional; i en aproximar el  contingut  i la participació en tasques a la gent del territori i intentar garantir la presència d’artistes de la demarcació.
Pel que fa la programació, i a més de situar els instruments de corda com l’eix vertebrador del festival, es buscarà arribar al màxim de diversitat de públic, tant en els gustos estilístics com a nivell d’edats, tenint en compte l’adaptació dels paràmetres artístics a les realitats econòmiques.
Per a l’edició del 2022, es fa l’intent d’acotar el festival dins d’un marc de dates concretes, amb activitat des de l’última setmana de juliol fins a la tercera setmana d’agost. A nivell artístic, i sempre emparada en la viabilitat econòmica, la programació compta amb presència internacional (Hirundo Maris, de Suïssa), estatal (els mallorquins SolNegre) i del territori (Ensemble Pyrene), a més de la presència d’artistes del país (Adriana Alcaide, Oleguer Aymamí, Symbolic Duo o Coloma Bertran).
Es tracta d’oferir una programació que incideix en visualitzar el fet global de la música no delimitant els seus paràmetres estilístics, en el que és un punt de partida per afavorir la presència dels anomenats “nous públics” i sobretot en l’arribada cultural de qualitat a un nombre més gran de persones. Així, podem trobar l’apropament a les generacions futures amb el concert-espectacle familiar ‘Un Gulliver violinista’; l’obertura a nous estils amb l’últim treball de Coloma Bertran, ‘Principis’; la convivència artística entre música i poesia o dansa en els programes ‘Skald, poesia del Nord’ i ‘Bach en dansa’ i el programa teatralitzat ‘Miasma’; i convivència de l’anomenada música clàssica amb la també anomenada música tradicional en el programa ‘Bach versus Anonimus’.
Destaquen també altres aspectes, com ara la presència femenina en totes les formacions que actuaran, el lideratge femení en les formacions de quatre de les propostes de concert, la visualització del treball compositiu de Coloma Bertran i la visualització i difusió de la importància de les poetesses nòrdiques del segle XX.

PROGRAMA DE CONCERTS 2022

Dissabte 30 juliol                 Adriana Alcaide                   ‘Bach versus Anonimus’
Divendres 5 agost               Ensemble Pyrene               ‘Skald, poesia del Nord’
Diumenge 7 agost               Oleguer Aymamí                 ‘Bach en dansa’
Divendres 12 agost             Hirundo Maris                      ‘Balades i llegendes’
Diumenge 14 agost             Symbolic Duo                      ‘Un Gulliver violinista’
Dimecres 17 agost              SolNegre                              ‘Miasma’
Diumenge 21 agost             Coloma Bertran                   ‘Principis’

DETALL DE LA PROGRAMACIÓ

Adriana Alcaide
‘Bach versus Anonimus’
Dissabte 30 de juliol, 22’00h
Espai Església de Rialp
Adriana Alcaide, violí - Adolf Osta, veu i guitarra
La convivència de la sonoritat íntima del violí barroc davant la música tradicional. Un recorregut pel violí de J.S. Bach, I. Biber i N. Matteis, els sons sefardites i de Montserrat, juntament amb cançons occitanes i castellanes d’arrel tradicional.
Ensemble Pyrene
‘Skald, poesia del Nord’

Divendres 5 d’agost, 22’00h
Espai   Església de Caregue
Quim Térmens i Joan Morera, violins – Fèlix Gallego, viola – Lluís Heras, violoncel
Anna Ycobalzeta, actriu
Una visió nòrdica del de les paraules i la seva música tradicional, un apropament a aquest món nòrdic, amb la lectura de poemes de poetesses nòrdiques properes en el temps intercalats amb la meravellosa música escrita pel Danish Quartet.
Oleguer Aymamí
‘Bach en dansa’

Diumenge 7 d’agost, 22’00h
Espai Església Rialp
Oleguer Aymamí, violoncel – Anna Romaní, dansa
La comunió entre la música de J.S. Bach i la dansa en un context contemporani.
Hirundo Maris
‘Balades i llegendes’

Divendres 12 d’agost, 22’00h
Espai Església Rialp
Arianna Savall, soprano, arpa medieval i arpa barroca triple, Petter Udland Johansen, tenor, fídula, cistre, violí i mandolina
L’art d’explicar històries a través de la música. Hirundo Maris, amb Arianna Savall i Petter Udland Johansen, ens presenten un recorregut per la balada per poder-ne explicar les seves històries.
Symbolic Duo
‘Un Gulliver violinista’

 Diumenge 14 d’agost, 18’30h
Espai Església de Rialp
Adriana Alcaide i Frederic Ibáñez, violins
Aventures i música per a tota la família, amb un espectacle dinàmic entorn dels ‘Viatges de Gulliver’, on la música barroca es fusiona amb l’actuació teatral, i dóna pas a la interacció amb el públic.
SolNegre
‘Miasma’

Dimecres 17 agost, 22’00h
Espai Església Rialp
Rie Kimura, violí - Antoni Llofriu, fagot - Ferran Pisà, tiorba Miquel Costa, actor
Els efectes d’una epidèmia sobre la vida social i artística al segle XVII. Les peces del programa ‘Miasma’ són obres sacres de tres autors que, precisament, moriren infectats en aquest desastre milanès de 1630.
Coloma Bertran
‘Principis’

Diumenge 21 d’agost, 22’00h
Espai Església Rialp
Coloma Bertran, violí, composició - Quim Abramo, guitarra elèctrica - Franco Molinari, contrabaix - Joan Carles Aguerri, bateria
Després d’una llarga trajectòria com a membre de diversos projectes musicals, Coloma Bertran presenta el seu segon treball discogràfic, un disc a quartet, de marcada personalitat on hi conflueixen sonoritats molt diverses.