‘Sequere’, un projecte de Marco Noris sobre el temps i la memòria, s’instal·la fins al 16 de juliol a la sala La Gòtika de l’IEI

26/05/2023
La mostra té el seu origen en un acte simbòlic: la recollida d’aigua de la desembocadura de l’Ebre per retornar-la a la font del riu Segre

 

L’Institut d’Estudis Ilerdencs ha inaugurat aquest divendres l’exposició ‘Sequere’ amb la vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Estefania Rufach. La mostra es podrà veure a la sala La Gòtika fins al 16 de juliol i s’emmarca dins el projecte del mateix nom de l’artista Marco Noris.

 ‘Sequere’ (en llatí, seguir, fluir, i pronunciat ‘secuere’) és un dels antics topònims del riu Segre, així com els termes preromans Seikw i Síkor. En aquest cas, dona nom a un projecte artístic de l’artista Marco Noris, produït per La Gòtika, que comença amb un acte simbòlic: recollir aigua al Delta de l’Ebre i caminar riu amunt, pel Segre, per retornar-la a la seva font. Aquesta caminada es va dur a terme durant l’any 2022.

La mirada del protagonista d'aquest camí –l'artista– i el seu cos travessant l'espai i el temps, són els instruments per activar una lectura dels fenòmens de construcció identitària del territori; les vivències al llarg del recorregut i de l'espai travessat, amb la seva geografia, els seus topònims, les seves ciutats i les seves muntanyes, són el disparador d'una recerca poètica sobre la memòria històrica, les relacions humanes i el territori. La paradoxa generada pel lliurament de la memòria del que va ser –l'aigua de la desembocadura– a l'origen –la font–, activa una reflexió sobre la història, sobre el cíclic, la repetició i el canvi.

L'aigua lliurada per mans de l'artista en un atuell produït per a l'ocasió, és un missatge que condensa l'experiència del caminant i la memòria del riu, que amb el cicle etern de les seves aigües representa l'irreversible transcórrer de la història que, en un sentit benjaminià, és també ruïna i oblit.  

Marco Noris (Bèrgam, Itàlia, 1971), viu i treballa a Barcelona. Els darrers anys ha desenvolupat la seva pràctica artística principalment en l’àmbit de la pintura, dirigint la seva recerca en dues àrees temàtiques principals: ruïna i memòria històrica, d’una banda, i territori i paisatge, de l’altra.

La seva obra s’ha exposat a La Capella, Galeria Trama, Casa Elizalde, Piramidón, La Panera de Lleida, el Matadero de Madrid, en festivals als Estats Units i Itàlia, o al Centre Pompidou de França. A més, va ser promotor del Centre d’Art La Escocesa (Barcelona) i cofundador de Fase, a l’Hospitalet de Llobregat. En l’actualitat, té el seu estudi a Piramidón, Centre d’Art Contemporani de Barcelona. Podeu trobar més informació sobre Marco Noris a: https://marconoris.com/.