Rafel Panadés trasllada la seva experiència vital de cinc anys a Costa d’Ivori al llibre ‘El petit blanc’, presentat aquest dimarts a l’IEI

03/05/2022
Hi va viatjar per qüestions professionals quan tenia 22 anys i va donar peu a una estada molt enriquidora en tots els sentits

 

L’Institut d’Estudis Ilerdencs ha acollit aquest dimarts la presentació del llibre ‘El petit blanc’, de Rafel Panadés.

L’acte s’ha celebrat a l’Aula Magna i, a més de l’autor, hi han participat la vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach, que ha donat la benvinguda, el vicepresident primer de la Diputació de Lleida, Jordi Latorre, i el president de Pagès Editors, Lluís Pagés.

Tal com ha explicat Rafel Panadés, ‘El petit blanc’ és la narració de la seva experiència vital durant cinc anys al centre d’Àfrica, on es va desplaçar el 1990 quan només tenia 22 anys. Tota una aventura, tocant a la gosadia, en un país llunyà de parla francòfona i sense haver agafat mai un avió.

Publicada per Pagès Editors, l’obra rememora temes com ara la gestió de la collita i els enviaments de pinya cap a Europa, l’engrescadora relació amb la gent ivoriana, la participació en una boda africana, les experiències amb algun taxista imprudent i l’enriquidor contacte amb els infants. També hi tenen lloc els esdeveniments imprevistos, els episodis inesperats que el posen a prova, els moments feliços i emocionants, les situacions inquietants, els records,... tot plegat des d’una òptica molt personal fruit de la il·lusió i la innocència d’un jove.

Nascut al Poal el 1967 i fill de família pagesa, Rafel Panadés és tècnic administratiu comercial de professió. Va treballar catorze anys en departaments d’importació i exportació en empreses hortofructícoles, càrnies i del sector lacti (1989-2003), sis anys dels quals com a director. Va fer diversos viatges de llarga durada a Costa d’Ivori, gestionant la compra i l’embarcament de pinya fresca amb destí a Europa, així com multitud de viatges a París per assistir a reunions organitzatives sobre la pinya i el plàtan a Europa. Actualment i des de l’any 2003 es dedica exclusivament a la política municipal i comarcal, atès que és alcalde del Poal i president del Consell Comarcal del Pla d’Urgell.

La seva trajectòria professional i la passió per viatjar el van dur a recórrer més de cinquanta països. La seva coneixença de Costa d’Ivori i dels seus racons, del cultiu de la pinya, de la vida agrícola, de la seva gent i de la seva cultura, així com la gran estima pel país, l’han dut a escriure aquest relat en forma literària.