Preludi23

02/01/2023
LL’IEI donarà la benvinguda a l’any nou el diumenge 8 a Artesa de Segre, 19.30h, amb ‘Preludi 23’ i l’Orquestra Julià Carbonell

Sota l’epígraf de ‘So de somnis’, el concert oferirà un repertori basat en dos suites de Txaikovski com són ‘El Trencanous’ i ‘El Llac dels Cignes’. L’entrada serà gratuïta i no caldrà fer reserva prèvia

‘Per tercer any consecutiu, l’Institut d’Estudis Ilerdencs donarà la benvinguda a l’any nou amb un concert de l’Orquestra Julià Carbonell de les Terres de Lleida.
En aquesta ocasió, l’escenari serà Artesa de Segre, a la Noguera, que el diumenge 8 de gener acollirà el ‘Preludi 23’ amb un repertori basat en dos suites de Txaikovski com són ‘El Trencanous’ i ‘El Llac dels Cignes’.
Sota la denominació ‘Preludi’, ja fa tres anys que l’Institut d’Estudis Ilerdencs rep l’any nou amb un concert de l’Orquestra Julià Carbonell a diferents localitats de la nostra demarcació. L’any 2021, ‘Preludi’ es va estrenar a Tremp, una localitat sacsejada per l’impacte de la Covid, amb un repertori basat a ‘Les Quatre Estacions’, de Vivaldi, combinades amb partitures de cinema, i amb el rerefons d’un missatge d’esperança. El 2022, va ser Alcoletge la localitat que va acollir ‘Preludi’, amb un programa de música de ball a través de la història, en el volia ser una invitació a recuperar el contacte personal, un cop superada la pitjor fase de la pandèmia. Enguany, ‘Preludi’ es farà el diumenge 8 de gener a les 19.30 hores al Cubbtural, un espai emblemàtic d’Artesa de Segre, on s’hi podrà accedir amb entrada gratuïta i sense fer reserva prèvia.
‘Preludi 23’ ha adoptat per aquesta ocasió el nom de ‘So de somnis’, en una clara referència al paper de la música com a mitjà per deixar volar la imaginació i la fantasia, més enllà de les paraules i de les imatges, a les quals estem sovint més acostumats. Per plasmar aquesta voluntat en un programa simfònic, l’Orquestra Julià Carbonell oferirà, sota la direcció d’Alfons Reverté, dos suites que tenen en comú ser la banda sonora de sengles ballets que ens acosten al món dels contes, de la fantasia i fins i tot dels somnis. Aquestes dos suites són les d’El Trencanous’, un conte de Nadal, i ‘El Llac dels Cignes’, potser un dels ballets més coneguts de tota la història. Totes dos creacions són obra del compositor romàntic Piotr Ilitx Txaikovski.
Estrenada el 1892, ‘El Trencanous’ ens explica una història nadalenca, amb molts elements que s’han anat incorporant a la imatgeria pròpia d’aquestes festes, i on les joguines, fins i tot les trencades, prenen vida o es barregen amb la realitat, en un univers de fantasia i de somnis de la mà d’una nena, la Clara. Pel que fa ‘El Llac dels Cignes’, que va veure la llum el 1877, ens trasllada a un lloc comú en el terreny dels contes: enamoraments, enganys, visions insospitades, donzelles, prínceps,... un escenari recurrent, però en aquest cas amb una música encisadora, capaç de donar vida a éssers fantàstics tan humans com ocells.
Amb aquest programa musical, i des d’Artesa de Segre, una localitat que a principis de l’estiu de 2022 es va veure colpida pel foc, així com altres poblacions properes, l’Institut d’Estudis Ilerdencs vol donar la benvinguda al nou any i traslladar a tothom el seu desig de pau, felicitat i cultura, en aquesta ocasió a través d’una música que ens convida a somiar i a creure que un futur millor és possible.