Photonit torna a posar el focus en el cel de la Noguera en la seva segona edició

21/05/2024
Se celebrarà del 7 al 9 de juny al monestir de les Avellanes

El Congrés de Fotografia Nocturna i Astrofotografia oferirà tallers, ponències, visites i presentacions de la Societat Astronòmica de Lleida

 

El cap de setmana del 7 al 9 de juny tindrà lloc la segona edició del Photonit 2024-Congrés de Fotografia Nocturna i Astrofotografia de la Noguera, a les instal·lacions del monestir de les Avellanes (la Noguera).

L’esdeveniment s’ha presentat aquest dimarts al matí a l’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs en un acte en què han participat la vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), Estefania Rufach; el president del Consell Comarcal de la Noguera, Miquel Plensa; l’organitzador del festival, Ramon Canyelles, i el director del Parc Astronòmic del Montsec, Salvador Ribas.

Segons ha explicat Canyelles, el programa d’aquesta segona edició inclou comunicacions dels diversos àmbits de la fotografia nocturna amb ponents de primera línia que parlaran de com fotografiar el paisatge nocturn, el Sol, la Lluna, els eclipsis i el cel profund i també com per ‘timelapses’, així com del material que es necessita per fer fotografia astronòmica. El festival inclou també tallers de fotografia i visites guiades. 

D’entre les activitats, el divendres 7 de juny, després de sopar, s’oferirà l’espectacle de benvinguda, ‘Poesia i Estels’, a càrrec del grup Poèticament, i seguidament es farà un taller d’iniciació a la fotografia de cel profund i de la Via Làctia.

El dissabte 8, després de la inauguració institucional, durant tot el dia hi haurà tallers i conferències sobre reptes en astrofotografia de paisatge, fotografia de Sol i Lluna a nivell de l’horitzó, astrofotografia urbana, presentació de novetats en material astrofotogràfic, fotografia d’eclipsis de Sol i altres esdeveniments solars, i la presentació de la Societat Astronòmica de Lleida. En acabar de sopar, es farà una visita al Parc Astronòmic del Montsec i un taller de pràctiques de fotografia de cel profund i de la Via Làctia.

El diumenge 9 obrirà la jornada la presentació del llibre ‘50 anys de l’arribada de l’home a la Lluna’, del Grup de Recerques de les Terres de Ponent i la Fundació Joan Oró, i tot seguit hi haurà activitats sobre càmeres fotogràfiques que van viatjar a la Lluna i sobre ‘timelapses’. Per acabar el matí, es farà una visita guiada al monestir de les Avellanes.

Aquest congrés fa palès que l’astronomia és un recurs cultural i turístic de la Noguera, que pot aprofitar-se des del vessant més lúdic fins a l’alta especialització, gràcies a l’entorn natural del cel certificat Starlight i també gràcies als equipaments com el Parc Astronòmic del Montsec i del sector serveis.

La voluntat de l’organització és continuar potenciant-lo en xarxa com a activitat d'interès per a la comarca, amb organitzadors i col·laboradors com el Consell Comarcal de la Noguera, el Parc Astronòmic Montsec, el monestir de les Avellanes, la Diputació de Lleida, la Societat Astronòmica de Lleida, l’Agrupació Astronòmica de Barcelona, i amb la implicació de monitors Starlight formats al PAM i la Fundació Starlight.

Podeu trobar més informació i consultar el programa complet a: https://www.monestirdelesavellanes.com/ca/photonit-2024