Photonit 2023, primer congrés de fotografia nocturna i astrofotografia a Catalunya, del 16 al 18 de juny al Monestir de les Avellanes amb el suport de la Diputació i de l’IEI

01/06/2023
Impulsat pel Consell Comarcal de la Noguera, l’esdeveniment oferirà una quinzena de sessions teòriques i pràctiques que tractaran totes les disciplines de fotografia nocturna i astronòmica

L’Institut d’Estudis Ilerdencs ha acollit aquest dijous la presentació de Photonit 2023-La Noguera, el primer congrés que se celebra a Catalunya que té com a eix les temàtiques de fotografia nocturna i astrofotografia. L’esdeveniment tindrà lloc al Monestir de les Avellanes del 16 al 18 de juny amb el suport de la Diputació de Lleida i de l’IEI.

La presentació ha comptat amb la participació d’Estefania Rufach, vicepresidenta de l’IEI i alcaldessa d’Os de Balaguer; Miquel Plensa, president del Consell Comarcal de la Noguera; Salvador J. Ribas, director del Parc Astronòmic del Montsec; Ramon Ignasi Canyelles, responsable de l’organització del congrés i monitor Starlight; i Robert Porta, director del Monestir de les Avellanes.

Impulsat pel Consell Comarcal de la Noguera i amb el suport del Parc Astronòmic del Montsec i el Monestir de les Avellanes, a més de l'aval de la Fundació Starlight i la col·laboració de l'Ajuntament d'Os de Balaguer i la Diputació de Lleida a través de l'Institut d'Estudis Ilerdencs, el congrés tindrà com a marc un dels cels més foscos del país, la Reserva i Zona Turística Starlight del Montsec a la comarca de la Noguera.

Durant els tres dies del congrés, i a través d’una quinzena de sessions teòriques i pràctiques programades, es tractaran totes les disciplines de fotografia nocturna i astronòmica, que són la fotografia de gran camp, la fotografia planetària i la fotografia de cel profund. La ubicació escollida, la Noguera, permetrà treballar l’observació i la fotografia nocturna en el primer cel català certificat com a Starlight, l’any 2013. Actualment aglutina 19 municipis i s’estén fins als 1.400 quilòmetres quadrats d’un cel immillorable per a l’observació i la fotografia astronòmica, tant diürna com nocturna. A més, compta amb l’equipament del Parc Astronòmic Montsec a Àger, que ha encapçalat aquest procés de certificació Starlight del cel de la Noguera.

L’entitat convidada al congrés és l’Agrupació Astronòmica de Sabadell, i a més hi participen ponents de primera línia com el director del Parc Astronòmic Montsec, Salvador J. Ribas; l’astrofotògraf i guia Starlight al Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades, Aleix Roig; el president de l’Agrupació Astronòmica de Sabadell, Carles Schnabel; l’astrofísic, astrofotògraf i director tècnic de l’Observatori del Montsec, Kike Herrero, i el director del Monestir de les Avellanes, Robert Porta, entre altres.

Podeu consultar el programa complet de Photonit 2023 i fer les inscripcions a: http://www.monestirdelesavellanes.com/ca/photonit2023/.