Perifèria Cultural porta gastronomia i música a espais allunyats dels grans centres urbans

22/05/2024
Clara Peya, Roger Mas, Alidé Sans i Mesclat, caps de cartell del cicle que se celebrarà de juny a octubre en poblacions com Bossòst, Montsec de Meià, Verdú, Ciutadilla, Salàs de Pallars, Peramola i Alt Àneu

El president Joan Talarn destaca la voluntat de la iniciativa de fer arribar un dret bàsic com és la cultura a tot el territori

 

Clara Peya, Roger Mas, Alidé Sans i Mesclat seran els caps de cartell d’una nova edició de Perifèria Cultural, un cicle de música i gastronomia que té com a objectiu portar arreu del país propostes multidisciplinàries trencadores que estan fora dels circuits comercials, i que enguany se celebrarà a partir del 7 de juny i fins al mes d’octubre.

Així ho han desvetllat durant la presentació a Lleida, que ha tingut lloc a l’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, en un acte en què han pres part el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn; els codirectors de Perifèria Cultural, Marçal Girbau i Estel Solé; el xef especialitzat en cuina catalana de proximitat i ecològica i president de la Fundació Institut Català de la Cuina i la Cultura Gastronòmica, Sergi de Meià, i el músic Roger Mas. També hi han assistit diferents alcaldes de municipis lleidatans i el diputat de Salut Pública, Òscar Martínez.

“Amb una programació concebuda com un trajecte, Perifèria Cultural té una visió molt important, pensada per a totes aquelles persones que viuen fora de la centralitat urbana”, ha dit Joan Talarn, que ha remarcat que “la cultura és un dret bàsic” i que cal apropar-la a la gent.

En aquest sentit, i tal com han explicat els seus responsables, Perifèria Cultural vol situar en un primer pla aquelles propostes culturals que es troben fora dels circuits comercials i posar en valor la perifèria geogràfica, és a dir, aquells espais i indrets allunyats de les capitals i dels grans centres turístics, com també la perifèria agroalimentària, aquells productes i productors de proximitat que prioritzen la qualitat per davant de la quantitat.

El cicle presenta propostes multidisciplinàries al llarg de la geografia catalana i molt concretament a poblacions de les terres de Lleida, Pirineu i Aran, com Bossòst (la Val d’Aran), Montsec de Meià (la Noguera), Verdú i Ciutadilla (l’Urgell), Salàs de Pallars (el Pallars Jussà), Peramola (Alt Urgell) i Alt Àneu (el Pallars Sobirà), tot i que Perifèria Cultural es mourà també per altres indrets, com ara Riudarenes (la Selva) o el Port de la Selva (l’Alt Empordà).

Enguany, aquesta iniciativa promet ser una experiència enriquidora, amb més de 30 recitals i artistes, entre els quals destaquen Clara Peya, Roger Mas, Alidé Sans i Mesclat, que actuaran del 7 de juny fins a l’octubre.

Concebut com un cicle de cultura i gastronomia, Perifèria Cultural va nàixer el 2021 per reivindicar l’espai cultural dels Països Catalans a través de la música i la gastronomia del conjunt del país. Durant cinc mesos, de juny a octubre, Perifèria Cultural omple la geografia catalana amb concerts i activitats localitzats en ubicacions perifèriques reconegudes per la seva tradició gastronòmica, amb l’objectiu d’exercir com a altaveu de la gastronomia i la cultura dels Països Catalans.

Podeu trobar més informació a: https://periferiacultural.cat