Onze actes i vint-i-cinc poetes i artistes al Festival Poesia Lleida, que retrà tribut a Josep Vallverdú en l’any del seu centenari

02/03/2023
Se celebrarà del 14 al 17 de març i acostarà a les aules la figura de l'autor lleidatà mitjançant quatre sessions en instituts i a la UdL

L'esdeveniment, que s'ha presentat avui, compta amb l'organització de la Paeria i de l'Institut d'Estudis Ilerdencs

Un any més, la ciutat de Lleida acollirà al llarg de quatre dies, del 14 al 17 d'aquest mes de març, el Festival Poesia Lleida, organitzat per l'Ajuntament de Lleida i l'Institut d'Estudis Ilerdencs. L'esdeveniment s'ha presentat aquest dijous a la Regidoria de Cultura de la Paeria.

Sota la direcció i el comissariat d'Anton Not i d'Àngels Gregori, poetes de Lleida i del País Valencià, respectivament, el certamen oferirà un total d'onze actes, tots ells presencials, set dels quals se celebraran en horari de tarda al Cafè del Teatre de l'Escorxador amb entrada lliure i gratuïta, i els altres quatre en sessions matinals adreçades a alumnat de secundària en diversos instituts de Lleida. De l'edició d'enguany destaca el fet que el Festival Poesia Lleida es farà ressò de la commemoració del centenari del naixement de l'escriptor lleidatà Josep Vallverdú, incorporant en la seva imatge un vers de l'autor a mode de lema de tot el festival: "El millor poema és un instant atònit", que estarà present en tot el festival.

En aquest sentit, cal remarcar que l'acte d'obertura del festival es dedicarà a reflexionar sobre l'obra poètica de Vallverdú, amb la participació de la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Izaskun Arretxe, la comissària de l'Any Josep Vallverdú, Carme Vidalhuguet, i els directors del Festival, Anton Not i Àngels Gregori, a més d'oferir un recital de l'actriu Àngels Bassas amb acompanyament musical de Pep Tort i una acció interdisciplinària a càrrec del grup Prozak Soup i el jove artista Joan Palomares.

També s'emmarcarà en aquesta línia el 'Poesia Lleida a les Aules', ja que durà el centenari Josep Vallverdú als centres de secundària i a la Universitat de Lleida. Així, es dedicaran quatre sessions matinals a centres de secundària i a la UdL per introduir l'alumnat dins la poesia de Vallverdú. L'escriptor Andreu Loncà projectarà a les aules un videoclip literari sobre l'autor commemorat, produït per l'Ajuntament de Lleida, farà una aproximació a l'obra poètica de Vallverdú, tot fent un recorregut pels seus 10 poemaris, i per cloure les sessions oferirà un recital amb poemes escollits de l'autor.

Un dels centres on es farà la sessió (dimecres 15) es troba fora de Lleida, concretament l'INS de les Borges Blanques, que porta per nom el del mateix autor, Josep Vallverdú. La resta de centres educatius implicats seran els alumnes del Grau de Filologia Catalana i Estudis Occitans de la UdL (dimarts 14), l'Institut Màrius Torres (dijous 16) i l'Institut Gili i Gaya (divendres 17).

També cal destacar la implicació del sector llibreter de Lleida amb el Festival. Així, totes les sessions comptaran amb un servei de venda de llibres dels poetes participants en cada acte i a més sempre hi haurà obra de Vallverdú perquè tothom tingui accés a comprar llibres i poemaris vinculats amb el Poesia Lleida d'enguany i també de l'autor del qual es commemora el centenari. Les llibreries participants són Caselles, La Irreductible, Abacus i El Genet Blau.

Pel que fa als poetes i artistes convidats, seran un total de vint-i-cinc de diverses procedències (Lleida, la resta del Principat, País Valencià, Illes Balears, Madrid i Andalusia). Els participants, citats per ordre alfabètic, seran Sebastià Alzamora, Izaskun Arretxe, Amat Baró, Àngels Bassas, Marta B., Enric Casasses, Teresa Colom, Enric Kahn, Raquel Lanseros, Andreu Loncà, Lo tractor de l'amor, Joan-Carles Martí, Carlos Marzal, Mario Obrero, Olza Olzeta, Joan Palomares, Pere Pena, Josep Piera, Pep Tort, Raquel Santanera, Prozak Soup (trio), Manuel Rivas i Carme Vidalhuguet.

Podeu ampliar i detallar la informació sobre el Festival Poesia Lleida a l'espai digital: https://poesialleida.paeria.cat.

PROGRAMA D'ACTES AL CAFÈ DEL TEATRE

Dimarts 14 de març

19h. Acte d'obertura del Festival

EL TEMPS EN QUÈ L'UNIVERS ES DESEIXIA. CELEBRANT EL CENTENARI JOSEP VALLVERDÚ.

Conversa a propòsit de la poesia de Josep Vallverdú amb Izaskun Arretxe (directora de la Institució de les Lletres Catalanes), Carme Vidalhuguet (comissària de l'Any Josep Vallverdú), Àngels Gregori i Anton Not (comissaris del Festival Poesia Lleida).

Tast de poemes de Josep Vallverdú en la veu d'Àngels Bassas (actriu) i l'acompanyament musical de Pep Tort (saxo)

Espectacle 'El temps en què l'univers es deseixia', de la mà de Prozak Soup amb l'artista Joan Palomares.



20.30h UN POEMA MÉS PRESENTABLE!

Lectura de poemes a càrrec de Sebastià Alzamora i Josep Piera.



Dimecres, 15 de març

19h. TEL· LÚRICS.

Tres veus i un horitzó, a càrrec d'Amat Baró, Enric Casasses i Raquel Santanera



20h. ELS FRUITS SABOROSOS.

Dos poetes a escena a càrrec de Manuel Rivas i Mario Obrero.



Dijous, 16 de març

19h. SENSE LLEI DE GRAVETAT.

Lectura poètica a càrrec de Teresa Colom, Joan-Carles Martí i Raquel Lanseros.


20h. EUFÒRIA!

Lectura poètica a càrrec de Carlos Marzal i Pere Pena.



Divendres, 17 de març

19h. TAN LLUNY, TAN A PROP.

Poetry Slam Lleida al Poesia Lleida a càrrec dels poetry slamers Lo tractor de l'amor, Marta B., Enric Kahn i Olza Olzeta.