Òc Cultura posa el focus en la poesia cortesana en veu de dona amb l’espectacle ‘Les trobairitz, trobaires en femení’ a l’IEI

01/12/2021
Chambra d’Òc ha proposat un viatge divulgatiu/teatral per descobrir les temàtiques de la poesia cortesana en femení, posant l’accent en com eren les poetes medievals, a qui cantaven i la vigència del seu missatge.

 

Òc Cultura continua endavant amb les seves propostes, i aquesta dimecres ha ofert l’espectacle musicoteatral ‘Les trobairitz, trobaires en femení’, que s’ha pogut veure a l’Aula Magna de l’Institut Estudis Ilerdencs.

‘Les trobairitz, trobaires en femení’ és un espectacle produït per la Chambra d’Òc, de gran sensibilitat i bellesa melòdica, que s’ha presentat en primícia a Lleida després de la seva estrena al Premi Ostana, el juny de 2021. El públic ha pogut gaudir de Paola Bertello i Cecilia Lasagno, veu i arpa, que han arribat a Lleida provinents de les valls occitanes d’Itàlia per convidar l’auditori a un viatge divulgatiu/teatral en el temps per descobrir les temàtiques i les veus de la poesia cortesana en femení, posant l’accent en com eren les poetes medievals, a qui cantaven i a la vigència del seu missatge.

El concert ha comptat amb els apunts divertits de Paola Bertello que, com a fil conductor, ha desxifrat l’univers a vegades críptic del llenguatge trobadoresc. Tot plegat donant veu a l’occità, la primera llengua vulgar que s’afermà amb dignitat literària a Europa, i lliurant el paper protagonista als intèrprets menys recordats del meravellós i riquíssim repertori trobadoresc: les dones.

Òc Cultura és una iniciativa que, al llarg d’aquesta setmana, proposa un viatge a través de la cultura, la història i la llengua d’òc. Es va encetar dissabte passat amb la visita guiada ‘La Lleida occitana’, que va ser conduïda i comentada per l’historiador Josep Tort, i va seguir dilluns amb la taula rodona ‘Càtars i trobadors’, en què hi van participar Joan J. Busqueta i Isabel Grifoll, professors de la UdL. Les propostes acabaran aquest divendres (16.30 hores) a l’Screenbox Lleida amb la projecció del film ‘Bogre, la gran heretgia europea’ (V.O. multilingüe, amb subtítols en català), un documental històric del reconegut Fredo Valla.

Podeu consultar el programa complet d’Òc Cultura a: https://bit.ly/3HJZz6T.