Òc Cultura 2023 es posa en marxa a l’Institut d’Estudis Ilerdencs escoltant ‘La vida’ del cantautor occità Eric Fraj

20/10/2023
El festival oferirà dos sessions més la setmana vinent: amb una xarrada humorística de Ferriol Macip i una fusió de pòdcasts occitans

 

La tercera edició de festival occità Òc Cultura s’ha posat en marxa aquest divendres a l’Institut d’Estudis Ilerdencs amb el cantautor occità Eric Fraj, que ha ofert el concert ‘La vida’.

Òc Cultura és una iniciativa de la Secció d’Occità Aranès de l'IEI que proposa un viatge a través de la cultura, la història i la llengua occitanes. Enguany té com a lema 'En quin mirall es mira la cultura occitana?', és a dir, en quin mirall es mira el ‘jo’ de la cultura d’òc. És la cultura francesa? És la cultura espanyola, la cultura catalana, la cultura italiana? O ho són la industrialització i la globalització?

Òc Cultura 2023 qüestiona i es qüestiona, doncs, qui és “l’altre” de la cultura occitana, un dilema que ens proposa una recerca cap a una comprensió més profunda de la identitat, i que, en base a la música, l’humor, la radiofonia i l’activisme, convida a baixar a l'epicentre de la cultura d’òc per conèixer l'alternativa que una cultura minoritzada aporta a les narratives universals.

En aquesta primera jornada, el protagonisme ha estat per al concert d'Eric Fraj titulat ‘La vida’. El cantautor occità ha celebrat així els seus 50 anys als escenaris amb el que serà el nou treball, antològic. El músic de mare flamenca i pare occità originari d’Alcoi ha estrenar a Lleida les 32 cançons en occità, català, castellà i francès del seu nou àlbum. Sempre fidel tant a l’eclecticisme musical (tango, reggae, blues, jazz, flamenc) com poètic (Villon, Lorca, Joan Bodon, Vaqueiras), s’ha acompanyat de la guitarra, tamborí i palmes de Morgan Astruc.

Òc Cultura oferirà dos sessions més: el dijous 26, amb una xerrada humorística del periodista, traductor, poeta i músic Ferriol Macip titulada ‘Ho sento, senyor, no puc fer-hi res’, i el divendres 27 amb la fusió dels Pòdcasts occitans “a la fresca”: País Invisible + Sons occitans.