Nou tractament per eliminar les pintades de la façana de l’IEI

12/11/2021
Si la humitat ho permet, els treballs —que van començar dijous— finalitzaran aquest divendres i faran desaparèixer dues pintades, l’una vermella i l’altra negra, fetes l’11 de setembre realitzades amb esprai i situades a banda i banda del portal d’accés

Un especialista en conservació i restauració de béns culturals està finalitzant els treballs de neteja de les pintades que van aparèixer el dia 11 de setembre a la façana de l’Institut d’Estudis Ilerdencs.

Es tracta d’unes pintades realitzades amb esprai, l’una vermella i l’altra negra, i situades a banda i banda del portal d’accés.

Aquesta actuació es fa aplicant una tècnica d’eliminació que combina una aplicació de Ciclometicona D5 per crear una barrera semipenetrable a la zona de les pintades; un posterior ús d’acetona gelificada i la posterior remoció i retirada del producte amb raspalls de pues de niló i cotons impregnats amb el mateix dissolvent. Finalment, es fa un tractament a base de veladures cromàtiques amb aigua de calç i pigments minerals per unificar cromàticament les zones de la façana afectades per les pintades.

Aquesta tècnica es duu a terme després que, en un primer moment, s’actués aplicant decapant industrial i aigua a pressió, sense que els resultats fossin òptims, ja que només va ser efectiu per dissoldre les parts més superficials de la pintura deixant, però, importants restes de pintura dins el porus del suport petri.

En principi, està previst que l’actuació finalitzi aquest divendres, tot i que dependrà del grau d’humitat que tinguin les pedres, una qüestió que podria allargar alguns dies més l’aplicació d’aquesta tècnica.

Cal recordar que el tractament de neteja aplicat es basa en l’experiència obtinguda en una intervenció anterior, quan es van haver d’eliminar de la mateixa façana unes pintades vandàliques realitzades entre el 28 de febrer i l’1 de març d’aquest mateix any.