Miquel Traveria i Georgina Gorriz porten a l'IEI l'essència de la 'Gent de Concabella'

23/02/2023
Ho fan mitjançant una mostra fotogràfica que es podrà veure fins al 2 d'abril a la Zona Zero de l'Institut d'Estudis Ilerdencs

Està formada per 62 retrats emotius en blanc i negre d'aquesta petita comunitat de la Segarra

El projecte fotogràfic 'Gent de Concabella', de Miquel Traveria i Georgina Gorriz, s'ha instal·lat en forma d'exposició aquest dijous a la Zona Zero de l'Institut d'Estudis Ilerdencs, un espai on es podrà visitar fins al 2 d'abril.

La mostra està formada per una col·lecció de 62 retrats que durant els darrers quatre anys ha fet el fotògraf Miquel Traveria a Concabella i Ratera (els Plans de Sió, la Segarra). Els concabellencs mostren els seus objectes, els indrets que estimen i els records que els evoquen, i que queden plasmats en imatges en blanc i negre, acompanyades d'un breu text explicatiu, que capten amb delicadesa l'essència del poble i l'ànima de les persones.

'Gent de Concabella' forma part del projecte 'Objectes Significants', que Miquel Traveria i Georgina Gorriz van engegar el 2013 a Sabadell en centres residencials de gent gran. L'objectiu és mostrar el vincle emocional que s'estableix entre persones i determinats objectes que, per aquestes persones, tenen un significat únic i personal. Aquest objecte és un enllaç que porta a records de situacions, moments i llocs que han quedat gravats en la memòria. 'Objectes Significants' s'ha exposat a festivals reconeguts com Fineart i Festimatge, entre d'altres.

'Gent de Concabella' neix arran d'exposar un altre projecte dels autors ('Pedrolo, revelat negre') al Castell de Concabella al 2018. Aprofitant l'avinentesa, es va proposar als concabellencs col·laborar en 'Objectes Significants'. Els participants havien d'escollir un objecte i un lloc especial, i en una entrevista explicar-ne la importància que tenia per a ells. A continuació, es feia una sessió breu de retrat.

Les imatges tenen dues capes de lectura: d'una banda, les històries i vivències dels protagonistes, i de l'altra, els valors i preocupacions més universals que transmeten, com ara la reivindicació del rol de les dones, la capacitat de resiliència, l'estimació per la terra i l'orgull de pertànyer-hi, els canvis culturals generacionals, la manca d'inversions i tecnologia, l'oblit de les comunitats rurals per part d'institucions i governs, la solidaritat entre veïns, la migració del jovent i l'envelliment, entre d'altres. El projecte ha estat possible gràcies a la tasca de difusió i coordinació de Dolors Pont Canosa i a la participació de més de la meitat de la població de Concabella i Ratera.

Miquel Traveria és metge de família i homeòpata jubilat. El seu pare li va transmetre l'estimació per la fotografia i el va introduir en la seva pràctica des de la infància. Georgina Gorriz, funcionària jubilada, és l'assistent fotogràfica i la col·laboradora en el disseny i l'execució del projecte. Junts també van desenvolupar l'esmentat treball 'Pedrolo, revelat negre', en què, amb motiu de la commemoració del centenari del naixement de l'autor segarrenc, van traslladar a imatges dues novel·les negres seves: 'Joc brut' i 'L'inspector fa tard', que han estat àmpliament exposades.



Lleida, 23 de febrer de 2023