Més de mig miler de músics de nou formacions oferiran tretze concerts en una desena de poblacions al Festival Fem Banda

20/06/2024
Lleida seguirà sent el centre neuràlgic d’un esdeveniment que enguany també viatjarà a Alcoletge, Almacelles, Castelldans, Corbins, Golmés, la Granja d’Escarp, Soses, Térmens i Torrebesses

L’Auditori Enric Granados acollirà el concert inaugural el dijous 4 de juliol i la Rambla de Ferran serà l’escenari de la cloenda el diumenge 7

 

Més de mig miler de músics pertanyents a nou formacions participaran del 4 al 7 de juliol al Fem Banda-19è Festival Internacional de Bandes de Música de Lleida, que se celebrarà a la ciutat de Lleida i altres nou poblacions del territori.

Així s’ha detallat aquest dijous a la presentació del festival, que ha tingut lloc a l’Espai Sunka de Lleida en un acte en què hi han pres part la vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Estefania Rufach, i el director de la Banda Municipal de Lleida, Amadeu Urrea, i que ha comptat amb l’assistència del regidor d’Educació i Festes de l’Ajuntament de Lleida, Xavi Blanco, i la presidenta Associació de Veïns i Comerciants Noguerola-Segre, Maria Àngel Revés, a més de representants dels ajuntaments de les poblacions que acolliran el festival (Alcoletge, Almacelles, Castelldans, Corbins, Golmés, La Granja d’Escarp, Lleida, Soses, Térmens i Torrebesses).

En el seu parlament, Estefania Rufach ha celebrat que en el festival hi col·laborin entitats públiques i d’iniciativa privada, perquè “mantenir la cultura és feina de tots, com també ho és viure-la i gaudir-ne”. També ha felicitat els organitzadors per arribar als 19 anys de vida i també per fer-ho “obrint portes al territori”, un fet que, ha afegit, “encaixa especialment bé dins la idiosincràsia de l’IEI per la seva condició de regidoria cultural de tots els pobles”.

Aquesta nova edició del Festival Internacional de Bandes de Música farà que, el primer cap de setmana de juliol, els escenaris de la ciutat de Lleida i de nou poblacions més del territori esdevinguin un punt de trobada de referència, amb més de 500 músics pertanyents a nou bandes, tot plegat amb el suport de l’Ajuntament de Lleida, l’Institut d’Estudis Ilerdencs, la Diputació de Lleida i el Departament de Cultura de la Generalitat.

Les formacions participants al Fem Banda 2024 seran la JF Band d’Itàlia, la Banda Filarmónica 1º de Janeiro i la Filarmónica do Crato (Portugal), els pontevedresos de la Banda de Música de Valga i de l’Orquestra Clasica Galega, la Societat Unió Musical de Polop de la Marina (Alacant), la Societat Artístic Musical d’Alcàntera de Xúquer (València), la Festucs Brass Band de Lleida i els amfitrions de la Banda Municipal de Lleida.

De fet, l’intercanvi cultural entre la Banda Municipal de Lleida i la Banda Municipal de Valga ha culminat amb una proposta d’obertura del festival que posa en valor el diàleg entre ambdues societats apostant per la qualitat, alhora que obre les portes de l’Auditori Enric Granados a tot el públic que s’interessi per aquest tipus de formacions que afronten repertoris d’envergadura.

A més, i tot continuant amb l’aposta per l’equilibri territorial, enguany es podrà gaudir, sempre amb entrada gratuïta, de les propostes musicals a Alcoletge, Almacelles, Castelldans, Corbins, Golmés, la Granja d’Escarp, Soses, Térmens i Torrebesses. Aquest ventall de poblacions acolliran diverses actuacions al capvespre, possibilitant l’atansament de la música de banda als seus veïns i veïnes amb l’objectiu de potenciar nous públics. En aquesta línia, cal remarcar també la voluntat de promoure nous espais a Lleida ciutat, com ara la Zona Alta i la Rambla de Ferran.

També cal destacar que el Fem Banda manté el seu compromís amb els compositors catalans, i és en base a aquesta premissa que s’ha convertit en un espai on descobrir obres representatives del seu repertori. Així, aquest any, les bandes simfòniques interpretaran la suite descriptiva ‘La Llegenda de Sant Jordi’ de Tomàs Simón.

Entrant més en detall en la programació, el concert inaugural se celebrarà el dijous 4 de juliol a l’Auditori Enric Granados i anirà a càrrec de la Banda Municipal de Lleida i la Banda de Música de Valga. Per divendres 5 s’han programat sis concerts: a la plaça Paeria de Lleida actuarà l’Orquestra Clasica Galega de Valga; a Alcoletge, la Banda Filarmónica 1º de Janeiro; a Almacelles, la Societat Artístic Musical d’Alcàntera de Xúquer; a Corbins, la JF Band d’Itàlia; a Golmés, la Filarmónica do Crato; i a Térmens, la Societat Unió Musical de Polop de la Marina.

Passant al dissabte 6, al matí l’eix comercial de Lleida gaudirà de la música de sis de les bandes, mentre que la tarda començarà amb una taula rodona sobre l’ofici de director de banda, a l’Espai Sunka. En acabar, hi haurà cinc concerts: a la plaça Ricard Viñes de Lleida, amb els grups musicals de les Escoles de Música, la Societat Unió Musical de Polop de la Marina, la JF Band i la Festucs Brass Band; a Castelldans, amb la Banda de Música de Valga; a la Granja d’Escarp, amb la Societat Artístic Musical d’Alcàntera de Xúquer; a Torrebesses, amb la Banda Filarmónica 1º de Janeiro; i a Soses, amb la Filarmónica do Crato.

El Fem Banda acabarà el diumenge 7 amb el concert de cloenda a la Rambla de Ferran de Lleida, amb la participació de la JF Band, la Banda Filarmónica 1º de Janeiro, la Filarmónica do Crato, la Banda de Música de Valga, la Societat Unió Musical de Polop de la Marina i la Societat Artístic Musical d’Alcàntera de Xúquer.

Podeu consultar tots els detalls, amb la programació i el repertori a: https://fembanda.com/