Meritxell Cucurella-Jorba condueix el pregó de la Festa Major de l’IEI amb una proposta minimalista i arrelada al territori  

17/07/2023
L’acte ha comptat amb la presència del president Joan Talarn i ha servit per inaugurar una setmana d’activitats que culminarà dissabte vinent

La poeta i activista cultural Meritxell Cucurella-Jorba ha estat l’encarregada de conduir el pregó de la tercera Festa Major de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, que se celebrarà al llarg de tota aquesta setmana.

L’acte ha comptat amb la presència del president de la Diputació, Joan Talarn, del vicepresident Agustí Jiménez, de la vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach, dels diputats Núria Palau i Joan Gilart, i la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Lleida, Pilar Bosch.

Tot donant continuïtat a la voluntat aperturista que en els darrers anys ha aplicat l’Institut d’Estudis Ilerdencs a l’hora de concebre la cultura com un bé que ha d’arribar a tothom però tenint sempre present el seu territori, Meritxell Cucurella-Jorba ha presentat una proposta minimalista i transversal amb artistes de les terres de Lleida com ara Maria Mora, Ferran Aixalà i Llorenç Rosanes, i altres provinents de diferents indrets dels Països Catalans, d’una banda, Celeste Alías i el projecte Veus Lliures, i de l’altra, Libérica Trio (Manel Fortià, Pere Martínez i Melodie Gimard). La proposta s’ha desenvolupat en el marc del Pati de l’IEI i ha inclòs dansa contemporània, cant, música d’arrel, jazz i fotografia.

Així, l’acte s’ha estructurat en diverses accions artístiques, sis concretament. La primera, titulada ‘De l’exterior a l’interior’, ha començat al carrer, i al final de la mateixa s’ha entrat al Pati, on ja s’ha desenvolupat la resta de l’espectacle. Allí si han dut a terme les accions ‘El pati de casa’, ‘Mirant amunt’, ‘El brindis’, ‘L’inesperat’ i ‘El concert’, que ha estat el colofó d’una proposta mitjançant la qual l’Institut d’Estudis Ilerdencs s’ha convertit en ‘la casa’ de tots els presents.

Amb el pregó s’ha posat en marxa la Festa Major de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, que se celebrarà per tercer any consecutiu i que, com sempre, arriba amb la voluntat d’obrir la institució a la ciutadania i de fer-ho a través de la cultura.

La gran novetat d’enguany és el canvi de format, de manera que la Festa Major, en lloc d’oferir actes cada dissabte de juliol, reuneix tota la programació en una setmana, des d’avui fins al dissabte vinent, 22 de juliol. La natura de les propostes, però, no variarà, de manera que els públic podrà gaudir d’espectacles de caire musical i teatral adreçats a un públic familiar, sempre a les 19.00 hores i amb el Pati de l’IEI com a escenari.

Entrant més en detall en el programa, el dimecres 19 serà el torn per a l’actuació de Pascual i els Desnatats, tres membres de La Terrasseta de Preixens que oferiran clàssics de la rumba, èxits de música catalana d'altres temps i versions del seu propi grup. El dijous 20, La Pantomima, representarà ‘Estereotips’, un espectacle al voltant de la igualtat de gènere i el no a la violència de gènere-LGTBIQ.

Passant al divendres 21, Athanàgia oferirà un concert marcat per la gran varietat d’estils musicals que van des del rock progressiu fins al flamenc passant per la música electrònica. La Festa Major de l’IEI acabarà el dissabte 22 amb la representació de l’obra ‘Un conte enrere’, a càrrec de la companyia de teatre inclusiu La Màxima, formada per artistes amb diversitat funcional de la Fundació Privada Ilersis.